Christina Malbek

Christina Malbek (1971, DK)
Utbildad vid Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn
Bor och arbetar i Köpenhamn, Danmark

Man skulle kunna kalla Christina Malbeks teknik för photoshoprealistiskt måleri då hennes stora målningar ofta ser ut att vara utskrifter av fotografier som behandlats med olika filter och effekter i bildredigeringsprogrammet Photoshop. Men Malbek målar med airbrush, en sprayburksliknande teknik där färgen finfördelas med munstycke och tryckluft. Metoden är vanlig vid exempelvis graffiti och motivlackering av bilar och ytan blir ofta tekniskt perfekt, utan spår av penseldrag.

Det nordiska, romantiska landskapsmåleriet är en stark referens för Malbeks måleri, men även graffitin utgör en viktig utgångspunkt. Ett återkommande tema är tillvarons brist på logik och viljan att skapa mening i det man ser.

House in the Mountains är en stor duk där Christina Malbek kombinerar delar från digitala fotografier hon tagit kring Stavanger i Norge. Målningen rymmer stora kontraster, med partier som pendlar mellan askgrått och intensiv färgglöd och linjer som går från det knivskarpa till det dimmiga.

Into är ett av konstnärens senaste verk. Motiven är hämtade från urbana miljöer där giftgula och cyanfärgade stråk står i kontrast mot röda och sotsvarta partier. Den pixliga digitala förlagan är fullt synlig och verket är ett av de första där konstnären inkluderar människor i motivet.

House in the Mountains, 2007
Airbrush på duk, 197 x 350 cm
Tillhör Nykredit A/S

Into, 2007
Airbrush på duk, 197 x 300 cm