Utställningar
2022.09.24 2023.01.08

Burnout

Entré Fri entré
Datum 24 sep 2022 – 8 jan 2023
Plats Göteborgs Konsthall
Burnout Björn Engberg, video still, Everything Will Be Fine Once We’re All Gone, 2017.

Utställningen Burnout presenterade nio konstnärer som direkt eller indirekt hämtade sin inspiration i bilen – ett objekt som drunknar i politiska, filosofiska och existentiella betydelser.

I konsten och populärkulturen har bilen genom tiderna varit en kraftfull och mångsidig symbol för både framsteg och stagnering, frihet och fångenskap. Konstnärer har sedan bilens uppkomst använt sig av den som motiv, begrepp och verktyg för att diskutera och skildra samtidens främsta frågor och tillstånd.

Titeln till Burnout anspelade både på den känslomässiga och fysiska utbrändhet som orsaks av mental och fysisk stress, men också på den “burnout”, som skapas när en bil gasas och bromsas samtidigt så att däcken bränns mot underlaget, vilket skapar friktion och kraftig rökutveckling.

Även i utställningen Burnout fungerade bilen som startmotor och utgångspunkt för att diskutera både existentiella och politiska frågeställningar. Den ledde oss in till ett utforskande av den accelererande hastighet som kännetecknar vår samhällsutveckling och den blev en ingång för att gestalta både inre och yttre tillstånd.

Här blandades mångbottnade metaforer för global konsumtion och exploateringen av naturresurser med personliga berättelser om mental utbrändhet, toxisk maskulinitet, makt, åtrå och uppror. Genom video, installation, skulptur, måleri och textil, tecknade utställningen sammantaget en poetisk bild som rymde både liv och död i ett ingående förhör av vår samtid, där krafter som skapande och förstörelse samsades inom ett stycke metall med fyra hjul.

Medverkande konstnärer: Andreas R Andersson, Björn Engberg, Kjellåke Gerinder, Oscar Guermouche, Sara Lännerström, Yngvild Saeter, Linnéa Sjöberg, Johan Zetterquist och Josefine Östberg Olsson

Utställningen bygger på en idé av Josefine Östberg Olsson och Björn Hellberg.

”Vi  behöver  fler  utställningar  som  denna. Många fler.”

– Dagens Nyheter

Till recension

”Relationen till bilen växer vartefter utställningens breda tema fördjupas.”

– Aftonbladet

Till recension

Det här är ett verk som väcker många känslor, och delvis motstridiga.

– SR Kultur

Till recension

Josefine Östberg Olsson, foto Patrik Roos.

Skattjakt!

Gå på skattjakt och leta efter detaljer som gömmer sig i konstverken!
Fråga i receptionen efter konsthallens skattjakt för barn i alla åldrar och ge er ut på upptäcktsfärd i utställningen. När ni är klara så visar ni en av värdarna i receptionen vad ni hittat och får ett litet pris!
4-12 år och vuxen. Ingen anmälan, drop-in.

Visningar och aktiviteter

Det finns inga aktiviteter