Utställningar
2024.05.04 2024.09.15

Vargtimme

Jonatan Pihlgren

Entré Fri entré
Datum 4 maj 2024 – 15 sep 2024
Plats Göteborgs Konsthall
Vargtimme Jonatan Pihlgren, Heligt uppdrag, 2023. Foto: Fredrik Åkum.

Nu visas utställningen Vargtimme med Jonatan Pihlgren. Pihlgren arbetar främst med måleri, men även med skulptur och performance. Han har väckt uppmärksamhet för sitt expressiva måleri, unika stil och konstverk där vardagsmotiv möter infall, drömmar och fantasier. I utställningen visas både tidigare och helt nya verk.

Två generationer, Jonatan Pihlgren, 2024. Foto Hendrik Zeitler.

– Man kan säga att jag utforskar olika sätt att förstå vår verklighet. Jag försöker expandera berättelser och perspektiv på livet som jag finner intressanta. En del är mörka, andra är ljusa. Allt som möts i mig, i min mentala upplevelse av världen, möts på duken, Jonatan Pihlgren.

Jonatan Pihlgrens konstnärliga arbeten utforskar en krass verklighet full av ideal och tillkortakommanden. Många av hans målningar är personliga och har anknytning till hans eget liv. De visar berättelser om vår samtid och om en vardag full av känslor, om värme, kärlek, ångest och oro. Här framträder familj, vänner och djur där det verkliga plötsligt bryts upp i surrealistiska infall. Tillsammans bildar Pihlgrens verk en fängslande berättelse om konsten och livet.

Pihlgrens måleriska stil med intensiva färger bygger på en lager-på-lager teknik och är orädd, lekfull och originell. Inspirationen hämtar han både från litteratur, film och från konsthistorien. Den omfattande utställningen erbjuder en djupdykning i Pihlgrens konstnärskap, där över 100 målningar och skulpturer ställs ut, dels redan existerande verk, dels flera nya.

I den nya programserien Respons bjuds andra konstnärer och författare in till tolkningar och samtal i relation till Pihlgrens verk. Mer information om programaktiviteterna kommer.

Vitsippor och havsbris, Jonatan Pihlgren, 2021. Foto Hendrik Zeitler.

Video

Intervju med Pihlgren

Jonatan Pihlgren berättar om sitt konstnärskap och utställningen i den här intervjufilmen som vi gjorde inför utställningen.

Rita djur i ateljén under utställningen Vargtimme!

För de yngre besökarna

I ateljén kan du, dina vänner och din familj skapa tillsammans! I utställningen Vargtimme har konstnären Jonatan Pihlgren målat tavlor med många olika djur. I ateljén får du prova att måla med oljepastellkrita och skapa fritt. Kanske blir det en fladdermus, en enhörning eller ditt favoritdjur?

Ateljén är öppen under alla våra öppettider. Välkommen!

Om Pihlgren