Utställningar
2022.05.20 2022.09.04

KOM In,
SA HON –
MITT RUM
ÄR EN STORMS ÖGA

NINA BONDESON

Entré Fri entré
Datum 20 maj 2022 – 4 sep 2022
Plats Göteborgs Konsthall
Kom in, sa hon – mitt rum är en storms öga Nina Bondeson, Come in she said – I’ll give you shelter from the storm. Courtesy Göteborgs konstmuseum.

Från maj till september 2022 presenterade vi utställningen Kom in sa hon – Mitt rum är en storms öga med den Göteborgsbaserade konstnären Nina Bondeson. I utställningen visades helt nya verk samt teckningar, tryck, målningar, broderier och objekt i den hittills största presentationen av Bondesons 40-åriga konstnärskap.

Bondesons verk har samma form och dramaturgi som vindlande berättelser, där bildspråk och poetiska textrader förstärker och kontrasterar varandra. Genom måleri, grafik, broderi och objekt träder olika karaktärer fram, hämtade både från historien och fantasin. I de myllrande berättelserna blandas det absurda och lekfulla med det våldsamma, i reflektioner över livet, döden, sexualiteten och den sammantagna oron över dessa. Motiven är på så sätt frammejslade ur en existentiell svärta, ofta med en politisk udd och en dos mörk humor.

Bondeson lyfter gärna den lilla människans och de osynligas perspektiv i historien och vår samtid. Genomgående i hennes konstnärskap riktar hon fokus mot erfarenheten av att vara kvinna och kvinnliga gestalter genom historien. Bondesons verk manar till eftertanke och inspirerar till egna tolkningar och är lika delar storslagna i sitt innehåll, som vardagliga och nära.

Likt ett mycelium, nervsystem eller blodomlopp återkommer karaktärer och skepnader och ställs i relation till varandra. I Bondesons värld existerar ingenting solitärt utan allt kan ses i ljuset av ett eller annat sammanhang. I utställningen kunde vi uppleva hennes verk i både stora och små format, samt den grafik som tagit form över åren. Utställningen gav en unik möjlighet att följa med i Bondesons fotspår och se hur hon har förfinat och utvecklat sitt konstnärskap till ett helt eget språk och som lämnat ett betydande avtryck i den svenska samtida konsthistorien.

Video

Vi pratade med Nina Bondeson i hennes studio i Mölndal våren 2022.

Maxine Victor, Sandy Harry Ceesay, Ismaila Jallow, Masoud Vatankhah och Nilofar Haghighi från Qalam.

Qalam tolkar Nina Bondeson

I projektet Qalam tolkar Nina Bondeson bjöd vi in fem poeter och författare ur skrivarkollektivet Qalam att arbeta i dialog med Nina Bondesons konstnärskap. Projektet utmynnade i sex unika dikter, essäer och berättelser som finns att läsa och lyssna på både här på hemsidan och i utställningen.

Läs om Qalam

Boken Rapporter från den aktiva inbillningens uppdrag ges ut på förlaget Praun & Guermouche Books och finns till försäljning i vår reception.

Exklusiv katalog

I samband med utställningen publicerades den första samlade katalogen om Nina Bondesons konstnärskap; Rapporter från den aktiva inbillningens uppdrag. Boken ger en unik inblick i Bondesons konstnärskap, en helt egen bildvärld som lämnat ett betydande avtryck i den svenska samtidskonstens historia. I boken visas måleri, broderi, teckning, grafik, objekt och text från fem decennier, och den inleds med ett samtal mellan Bondeson och författaren Ragnar Strömberg samt en essä av Sinziana Ravini, konstkritiker och psykoanalytiker.

Rapporter från den aktiva inbillningens uppdrag ges ut på förlaget Praun & Guermouche Books och finns till försäljning i vår reception.

Om nina bondeson