Konstnärer

Nina Bondeson

Verksam Göteborg/Mölndal
Nina Bondeson Nina Bondeson, Självporträtt med anteckningsbok, 2022. Foto Hendrik Zeitler.

Nina Bondeson är född 1953 i Stockholm och lever och verkar i Mölndal strax utanför Göteborg. Hon är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 1983-1988.

Bondeson är grafiker i grunden, men arbetar fritt över medierna och på olika material. Hon målar på trä, möbler, uttjänta bruksföremål, skulpturer och direkt på väggen, och hon broderar på dukar, kläder, och diskhanddukar. I Bondesons unika och myllrande bildvärld blandas det absurda, lekfulla med det våldsamma.

Efter debututställningen på Dr Glas i Stockholm 1989, har Bondeson regelbundet ställt ut runt om i Sverige och internationellt. Bondeson är representerad vid flera svenska museer, bland annat vid Göteborgs konstmuseum, vid Statens Konstråd, och flertalet kommuner och landsting samt privata samlingar.

Parallellt med konstnärskapet löper skrivandet, ibland integrerat i hennes verk men också i texter om konst som exempelvis Tiden som är för handen; om praktisk konsttillverkning (tillsammans med Marie Holmgren). Bondeson har även medverkat i ett antal antologier, böcker och tidskrifter. Ofta i kritiska reflektioner kring relationen mellan konst och teori, som hon själv utrycker det:

”Ett teoretiskt intresse för konstskapandet kan vara mycket givande och intressant, men det är inte praktikens förutsättning. Det har varit viktigt för mig att påminna mig själv och andra om det”

Bondeson är aktuell med utställningen Kom in sa hon, mitt rum är en storms öga om visas 20 maj – 4 september.

se utställning

Samtal med Nina Bondesson

Nina Bondeson och utställningsintendent Liv Stoltz reflekterar över utställningen och Bondesons 40-åriga konstnärskap.

Nina Bondeson presenterar flera nya verk i utställningen Kom in, sa hon – Mitt rum är en storms öga. Foto Hendrik Zeitler.

Rapporter från den aktiva inbillningens uppdrag

I samband med utställningen Kom in sa hon, mitt rum är en storms öga publiceras den första samlade katalogen om Nina Bondesons konstnärskap; Rapporter från den aktiva inbillningens uppdrag. Boken ger en unik inblick i Bondesons konstnärskap, en helt egen bildvärld som lämnat ett betydande avtryck i den svenska samtidskonstens historia. I boken visas måleri, broderi, teckning, grafik, objekt och text från fem decennier, och den inleds med ett samtal mellan Bondeson och författaren Ragnar Strömberg samt en essä av Sinziana Ravini, konstkritiker och psykoanalytiker.

Rapporter från den aktiva inbillningens uppdrag ges ut på förlaget Praun & Guermouche Books och finns till försäljning i vår reception.

Boken Rapporter från den aktiva inbillningens uppdrag ges ut på förlaget Praun & Guermouche Books och finns till försäljning i vår reception.

Nina Bondeson, Salva nos, 2009. Verket finns att köpa som affisch i vår reception.

Nina Bondeson, Cleo och Ellen, 2022. Foto Hendrik Zeitler.

Nina Bondeson, Till minne av Ghédalia Tazartès, 2022. Foto Hendrik Zeitler.