Utställningar
2022.04.09 2022.04.30

Material
Glitch

Entré Fri entré
Datum 9 apr 2022 – 30 apr 2022
Plats Göteborgs Konsthall
I samarbete med HDK-Valand Göteborgs Universitet
Material Glitch

Våren 2022 presenterade Göteborgs Konsthall traditionsenligt årets avgångsstudenter vid Masterprogrammet i fri konst vid HDK-Valand, Göteborgs universitet.

Efter två års avbrott på grund av pandemin kunde vi åter presentera HDK-Valands masterstudenter i Fri konst och deras utställningsprojekt på Göteborgs Konsthall. I utställningen Material Glitch tog avgångsstudenterna temperaturen på samhället i sökandet efter en normalitet som varit utom räckhåll under pandemin.

Material Glitch lyfte en tanke, precis som titeln antyder, att någonting är fel i själva byggstrukturen i tillvaron; att ett dolt problem påverkar samhällsväven. En ”glitch” är vanligtvis ett problem som uppträder i elektroniska system där bristfällig programvara ger felaktiga signaler. Utmärkande för en “glitch” är att allting verkar normalt och som det ska, men plötsligt uppenbarar sig en bugg, om än för en bråkdel av en sekund, för att sedan förvinna igen. En ”glitch” är därför svår att upptäcka, men konsekvensen av systemfelet består – om det inte åtgärdas.

Avgångselevernas konstnärliga visioner hade arbetats fram som individuella experiment och som del av eget utforskande, men påverkades också av gemensamma samtal. Det var en grupp som arbetat tillsammans under extraordinära omständigheter. I utställningen undersökte de det svåra förhållandet mellan kropp, begär och perception och de synade de system och processer som påverkar och formar våra liv, men som fortsätter att svika oss: å ena sidan historiens eviga upplösning, och å andra sidan en framtid som definieras av teknikens ständiga expansion till nya områden.

Utställningen lyfte många frågor. Vilket medvetande framträder i en osäker värld, där systemfel blir det nya normala? Hur behöver vi utrusta oss när vi befinner oss i ett tillstånd av instabilitet? Att synliggöra den döda vinkeln innebär att ställa frågor om hur vi skapar betydelse för oss själva. Hur kan vi konstruera meningsfullhet utan att ge avkall på etiska principer? Kan en omprövning av våra ”materiella glitchar” sätta de komplexa sätt som vi människor försöker göra livet värt att leva på i centrum, inte bara för oss själva, utan även för framtida generationer?

Medverkande studenter: Elin Alvemark, Ali Ardalan, Amanda Hellryd, Maja Lindberg Schwaner, Kamilla Mez, Viktor Moen, Jennifer Spångerud, Anders Walfridson

I samarbete med HDK-Valand – Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs Universitet.

Elin Alvemark, Unknowing Orchestrations, 2022. Foto: David Eng.

Maja Lindberg Schwaner, Another kind of life, detalj från installation, 2022. Foto: David Eng.

Viktor Moen, Korv förenar oss, 2022. Foto: David Eng.