Anastasia Ax

Anastasia Ax (1979, SE)
Utbildad vid Kungliga Danska Konstakademin, Högskolan för Fotografi och Film och Konsthögskolan Valand i Göteborg samt vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.
Bor och arbetar i Stockholm

Den värld som Anastasia Ax skapar utmärks av kaos, förtryck och fysisk smärta. På olika sätt utforskar hon våldets olika skepnader och dess konsekvenser. Det handlar dels om yttre förtryckande våld mellan individer, ofta kopplat till maktstrukturer, dels om introvert våld som ger sig uttryck i självdestruktivitet och stympning. Genom att ställa dessa krafter mot varandra vill Ax synliggöra det faktum att även förövaren är ett offer.

I utställningen Tomorrow Always Belongs to Us presenterar Anastasia Ax ett helt nytt arbete, där teckning, skulptur och performance möts i ett och samma verk. Först vid en performance under vernissagekvällen fick verket The Kid Below sin slutgiltiga form. Ax agerade inför publiken med livemusik av den Londonbaserade musikern Bill Kouligas. Rummet är täckt med vitt teckningspapper och på dessa är ett antal vita organiska figurer placerade. Överallt finns spår av det svarta bläcket som flödade under performancen.

I sina verk blandar Anastasia Ax ofta flera tekniker såsom teckning, skulptur, video och performance. Hon förhåller sig till skulpturernas yta som om de vore teckningspapper. Ett exempel på detta är det äldre verket I Witness Report (2007) där svart bläck rinner ut ur något som liknar sår på skulpturer av papier-maché i barnstorlek.

The Kid Below, 2008
Performance/installation
Bläck på papper och nio skulpturer av gips ca 190 cm höga