Oliver Kochta-Kalleinen & Tellervo Kalleinen

Oliver Kochta-Kalleinen (1971, Tyskland) & Tellervo Kalleinen (1975, Finland)
I Love My Job, 2007-2008
Fyra kortfilmer om vardera cirka 4 minuter

I Love My Job – med detta (för en del) ironiska påstående inledde den finsk/tyska konstnärsduon Oliver Kochta-Kalleinen och Tellervo Kalleinen hösten 2007 jakten på göteborgarnas värsta jobbhistorier. Historierna skulle bli film. Filmerna skulle vara en blandning mellan verklighet och fiktion där historieförfattarna skulle få chans att ta revansch på filmduken.

Konstnärerna uppmanade alla i Göteborg att skicka in en berättelse om en mardrömslik arbetsplatssituation, men med slutet som en fantiserad uppgörelse. Ett filmteam med skådespelare skulle sedan förverkliga historierna. Förutsättningen för inspelningsdelen av projektet var endast en inspelningsdag för varje film.

Det blev till slut fyra filmer om vardera cirka fyra minuter, som utspelar sig på fyra olika arbetsplatser; ett kontor, en lägenhet, ett restaurangkök och en industri. Alla författare fick vara anonyma och samtliga platser och namn är påhittade.

Projektet är en förgrening av verket Klagokören (The Complaints Choir), där människor lämnade in klagomål som sedan blev en text till kör. Verket visades på Göteborgs Konsthall hösten 2006.

Kochta-Kalleinen och Kalleinens konstnärskap genomsyras av samarbeten med olika grupper av människor, både grupper som redan existerar och grupper som sätts ihop av konstnärsduon. De intresserar sig för individen i förhållande till gruppen.

Projektet I Love My Job är en Artlink-satsning som produceras av Göteborgs Konsthall. Artlink handlar om att länka samman konsten med människor, ibland redan i skapandeprocessen. Att involvera betraktaren har effekten att man känner sig mer delaktig i konsten än bara som åskådare av ett objekt.

Verket I Love My Job är platsspecifikt samtidigt som det på samma sätt som Klagokören enar individer kring ett igenkännande. Vi kan känna igen oss själva, känna igen chefen, känna igen arbetskollegor, känna igen situationer. Verket visar också länken mellan fakta och fiktion, länken mellan människor och länken mellan människor och konsten.

– Anna Petters, projektassistent under I Love My Job