Martin Skauen

Martin Skauen (1975 SE)
Ubildad vid Konstakademin i Oslo, Norge.
Han bor och arbetar i Oslo, Norge

Det är en apokalyptisk och sårig värld som Martin Skauen gestaltar i sina arbeten. Motiven består ofta av lemlästade och nakna kroppar av människor och djur, sammanlänkade med varandra på olika sätt. Med viss humor och ironi hänvisar han till en existerande bildvärld, som refererar till bland annat religion, andlighet, grekisk mytologi eller pornografi. I sina verk iscensätter Skauen olika situationer där figurerna även fungerar som metaforer för olika mentala tillstånd.

På senare tid har Martin Skauens arbeten främst kretsat kring teckning men han har tidigare arbetat med andra konstformer, såsom video och musik. Tillsammans med fyra andra manliga konstnärer från Norge, bildade han Tegneklubben år 2004. Idén är att träffas, dricka öl och äta ostbågar, samtidigt som man tecknar och diskuterar konst. Tecknandet sker spontant och direkt. Resultatet visar ett ocensurerat flöde av teckningar på vita A4-ark.

Martin Skauen är influerad av populärkultur – tecknade serier och våldsfilmer – men även av kända konsthistoriska skildringar av död och undergång, som till exempel hos renässansmålarna Hieronymus Bosch och Pieter Bruegel.

Verket What Goes Around Comes Around för tankarna till en så kallad zoetrop – en cylindrisk burk med vertikala springor som på insidan innehåller flera stillbilder på rad. När zoetropen sätts i rörelse uppstår illusionen av animerade rörelser.

What Goes Around Comes Around, 2008
Hjul i aluminium, 200 cm i diameter och 36 cm högt, teckningar
Tillhör Laura Bartlett Gallery

The Scent of a Woman series, 2006
Serie om sju ramade teckningar, 47,5 x 59 cm