Hannaleena Heiska

Hannaleena Heiska (1973 FI)
Utbildad vid Bildkonstakademin i Helsingfors.
Bor och arbetar i Helsingfors.

I Hannaleena Heiskas måleri möter vi fabelliknande figurer – en slags hybrider mellan människor och djur. Ofta är de ting och varelser som befolkar hennes målningar utsmyckade med detaljrikt måleri, likt tatueringar eller kurbitsmåleri. Bakgrund och landskap ger uttryck för olika stämningar och är många gånger målade i dova färger. Utmärkande för Heiskas teknik är att hon arbetar snabbt med färgen och att penseln lämnar tydliga spår, i form av skrapningar och svepande penseldrag. Hon arbetar utan förlagor och varje målning skapas i ett intuitivt flöde under en session.

I Finland har heavy metal-musiken en stark position och Hannaleena Heiska liknar den närmast vid en ny finsk folkmusik. I denna subkultur förekommer det ofta masker, vilka inspirerat Heiska då hon skapat de maskliknande huvudena på sina figurer.

I Heiskas konstnärskap finns referenser till bland annat film, kitsch och goth-kultur men också symbolism och det nordiska sekelskiftets stämningsmåleri. Hon arbetar även med många andra uttryckssätt såsom video och installation, och har en bakgrund som gatukonstnär i en graffititradition.

A Blaze in the Northern Sky, 2008
Olja på mdf, 130 x 120 cm

And Love Said No, 2008
Olja på mdf, 110 x 90 cm

A Secret Place II, 2008
Olja på mdf, 110 x 90 cm

Snowblind(s), 2008
Olja på mdf, 110 x 90 cm

That Darkness Shall Be Eternal, 2007
Olja på mdf, 130 x 120 cm