Tomorrow Alway Belongs to Us

5 juni 2008 - 28 september 2008

Konstnärer

Anastasia Ax, Hlaðgerður Íris Björnsdóttir, Louise Dorph, Henrik Eriksson, Carl Hammoud, Hannaleena Heiska, Tuomas Laitinen, Josefine Lyche, Christina Malbek, Sigga Björg Sigurdardóttir och Martin Skauen.

Sammanfattning

Den 5 juni 2008 öppnar Göteborgs Konsthall Tomorrow Always Belongs to Us – en utställning med något av det mest spännande unga måleriet i Norden idag.

Utställningen presenterar elva konstnärer från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige och innehåller ett flertal platsspecifika och nyproducerade verk. Fokus är måleri, men de inbjudna konstnärerna arbetar med en mängd olika uttryck.

Tomorrow Always Belongs to Us omfattar allt från måleri på duk och papper till installation, performance och högteknologiska verk. Även vad gäller innehåll är variationen stor; från globala utblickar till familjealbum och privata sagovärldar, från konsthistoriska flörtar till våldsamma utgjutelser och digitala färgströmmar.

Utställningen är en uppföljning av den uppmärksammade måleriutställningen Painting, Space & Society som Göteborgs Konsthall visade sommaren 2007. I oktober 2008 utkommer en publikation kring båda projekten.

Samlingsnamnet för hela projektet är A Good Idea.Tanken är att fokusera på de möjligheter som det samtida måleriet har att fungera som konstnärlig metod för att tänka nya tankar och dela med sig av erfarenheter. Målet med projektet är inte att se tillbaka på historien eller att försöka förutse framtiden för detta specifika medium utan uppgiften är istället, med dessa båda sammanflätade utställningar, att generera en plats där varje enskilt verk kan framträda och utmana våra sinnesintryck och vår uppfattning om det samhälle vi lever i.

Vernissageprogram

17.30 – 19.00 – Tell It Like It Is. Om måleri i Norden idag. Konstnärssamtal med några av de medverkande konstnärerna. Plats: Hörsalen, Göteborgs Stadsbibliotek, Götaplatsen. Moderator: Cecilia Widenheim, tillträdande chef för IASPIS. Språk: engelska.

19.00 – 24.00 – Vernissage. Kvällen inleds med en helt ny performance av Anastasia Ax som hon genomför tillsammans med musikern Bill Kouligas och som har titeln The Kid Below. Från kl 20 öppnar vi upp portarna till baksidan av konsthallen där det finns en liten trädgård. Tillsammans med musikarrangören Koloni bjuder vi på konserter, gröngräs och trevligt häng. Banden som spelar är Thee Oh Sees från Kalifornien, Ectoplasm Girls från Stockholm och Moby Dictator, vilket är ett alias som den finske konstnären Tuomas Laitinen använder när han gör musik.

Utställningsinformation

Curators: Mika Hannula & Johan Sjöström
Utställningsproduktion: Göteborgs Konsthall

Tomorrow Always Belongs to Us stöds av:
CIA Center for Icelandic Art
FRAME Finnish Fund for Art Exchange
Nordisk Kulturfond
Norges ambassad i Stockholm
OCA Office for Contemporary Art
Sparbanksstiftelsen Första

Tack till
Laura Bartlett Gallery
Nykredit A/S
Oscar Properties
och privata långivare