RUM: Göteborg Film Festival – Nordiskt Ljus: Konst

30 januari 2016 - 8 februari 2016

Introduktion

Göteborgs Konsthall fortsätter sin satsning på nordisk film bortom biografen. I samarbete med Göteborg Film Festival visas ett urval av det bästa inom ny filmkonst från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.

Konstnärer och verk

Tinne Zenner (DAN), Sleeping District (2014), Längd 00:11:00

Tinne Zenner (f. 1986) är bildkonstnär från Köpenhamn, för närvarande verksam i Bryssel.

Filmen som kombinerar inomhus- och utomhusvyer av bostadsområden från den sovjetiska eran, tillsammans med osammanhängande samtal översatta från ryska till bruten engelska, utforskar idén om hemmet som något format av minnen, historia, relationer och ting. Även om filmen refererar till konkreta företeelser, visar den hur dessa påverkar vår fantasi.

Santtu Koivu (FIN), Memory Trace (2011) Längd 00:02:45

Santtu Koivu (f. 1980) i Vehkalahti, bor och arbetar i Helsingfors, Finland.

Santtu Koivu arbetar främst med experimentell video. Koivus verk skildrar ofta en människa som berätta en historia, genom att fokusera på hand- och kroppsrörelser. Hennes videor förmedlar en känsla av lättsam lekfullhet. I det stumma, svartvita videoverket, Memory Trace, leker hennes farmor och farfar en lek från deras barndom. Efter en stunds övande hittar de en gemensam rytm.

Hlynur Pálmason (IS), En Maler (2013) Längd 00:30:00

Hlynur Pálmason (f. 1984) är en isländsk konstnär och filmskapare, för närvarande verksam i Köpenhamn, Danmark.

Filmen En Maler skildrar en framgångsrik konstnär som bor ensam och isolerad, och som enbart har sitt måleri som drivkraft i livet. När hans son dyker upp oanmäld, och när andra utomstående plötsligt står i vägen för hans arbete tappar han fotfästet.

Emilija Škarnulytë (LT) & Tanya Busse (KAN/NO), Hollow Earth (2013) Längd 00:08:15

Emilija Škarnulytë (f. 1987 i Litauen), är en konstnär som bor och arbetar i Tromsø. Hon arbetar inom flera olika konstnärliga fält, främst inom video och fotografi, men arbetar även med installationer och performance. Škarnulytës arbete består av en serie poetiska visioner, där hon undersöker verkligheten utifrån en politisk och poetisk strategi.

Tanya Busse (f. 1982, i Moncton, NB), är en konstnär verksam i Tromsø. Hon arbetar främst med installationskonst, fotografi och grafik. Med dessa material utforskar hon föreställningar om synlighet i förhållande till geologisk tidsrymd, osynlig arkitektur och komplexa maktsystem.

Hollow Earth är resultat av ett samarbete mellan vännerna Emilija Škarnulytë (LT) och Tanya Busse (CAN), som pågick i flera månader och som fortfarande pågår. Det är en visuell meditation och undersökning över samtida resursförhållanden i polarområdena. Med tekniska framsteg som seismiska instrument och andra visualiseringsverktyg, avslöjas dolda världar som inte går att se med blotta ögat, och som i slutändan påverkar hur vi ser och förstår landskapet. Genom en sorts visuell antropologi undersöker konstnärerna detta och hur det nordliga landskapet visuellt har konstruerats: som symbol för nationalromantiken, som den arktiska frontlinjen, som otämjd vildmark, genom polarexpeditioner, som turistmål och som ett mycket omtvistat högaktuellt geopolitiskt territorium mitt i resurs- och klimatdebatten. Genom att kombinera forskningsmaterial, landskapsbilder och arkivmaterial, försöker Hollow Earth reflektera över den förändrade bilden av norr, en plats där våld, lust, girighet och känslor härjar.

Lena Mattsson (SVE) The Unspeakable, (2014) Längd 00:03:37

Lena Mattsson (f. 1966 i Kungshamn) bor och verkar i Malmö. I sin konst ställer Lena Mattsson frågor kring vad som finns bortom ytan, vad vi faktiskt ser och vad som istället är tolkningar av fantasier och antaganden utifrån sociala och kulturella referenser och personliga erfarenheter.

The Unspeakable är en videoinstallation som tar sin utgångspunkt i familjen och den potentiella olycka som lurar under den lyckliga ytan. Familjelycka kan förändras snabbt som en sommarvind. Kanske går livet och döden hand i hand i ett evigt kretslopp där allt levande har en mening och där till och med de döda hjälper oss i våra brottningsmatcher med viktiga existentiella frågor.

Musik av Andi Almqvist