Bio deltagare

Erika Angell

Musiker och låtskrivare, född 1977, numera verksam i Montreal, Kanada, främst med sitt band Thus Owls. Hon har varit med och släppt elva album med olika band, och har nominerats till kanadensiska Polaris Prize och till en svensk grammis. Angell är kompositören bakom musiken till filmen Spermahoran och kommer att ha konsert på FOLK på lördagkvällen och på finisaget på söndag. I anslutning till helgen släpper hon även musiken på skivbolaget HOOB Records. Läs mer

Amelie Björck

Fil dr. i litteraturvetenskap och lektor vid Institutionen för kultur och lärande, Södertörns Högskola. Björck är även frilansredaktör för förlaget Glänta Produktion samt aktiv som teaterkritiker i Aftonbladet. Björck kommer att delta i lördagens samtal om filmen Spermahoran och har skrivit texten Om att bli till i en queer tid i publikationen Queera rörliga bilder.

Klara Björk

Pro prefekt och enhetschef för Film vid Akademin Valand. I den egna praktiken har Klara Björk de senaste tjugo åren främst fungerat som producent i det egna produktionsbolaget Filmkreatörerna. Deltar som en av invigningstalarna.

Maja Borg

Filmskapare och konstnär, född 1982 som arbetar med dokumentär- och experimentfilm. 2012 hade hennes experimentella långfilmsdokumentär Future My Love premiär och nu är hon aktuell med filmen MAN som ingår i programmet Queer Moves. Borg står också för foto och klipp till Spermahoran och deltar i lördagens samtal om filmen.

Germaine Dulac

Fransk filmskapare, filmteoretiker, journalist och kritiker, född 1882 och avliden 1942. Dulac är mest känd för sin impressionistiska film, La Souriante Madame Beudet (1922/23), och det surrealistiska experimentet La Coquille et le Clergyman (1928). Dulac deltar i filmprogrammet Queer Moves med verket Themes of Variations från 1928.

Marie Falksten

Målare och grafiker som deltog i den filmpolitiska rörelsen i Göteborg under 70- och 80-talen, bland annat inom FilmCentrum och Folkets bio. Hon var med och startade gruppen Tjejfilm som bl.a producerade Eva & Maria, det nordiska kvinnofilmsdistributionskollektivet Biofem och Kvinnobion på Kvinnohuset i Göteborg. Falksten deltar i söndagens samtal om lesbiskas och bögars aktivism och vardag i Göteborg under 70- och 80-talen.

Hanna Hallgren

Professor i litterär gestaltning, vid Akademin Valand, verksam som poet och med bakgrund som litteraturkritiker och kulturskribent.  Doktorerade 2008 jag vid den tvärvetenskapliga institutionen Tema Genus vid Linköpings universitet med avhandlingen När lesbiska blev kvinnor, om lesbisk feminism och aktivism under 1970- och 1980-talen i Sverige. Deltar som en av invigningstalarna.

Hanna Högstedt

Filmskapare född 1981 som studerat film, konst och litteratur. Hennes avgångsfilm vid Filmhögskolan i Göteborg, A Safe Place for the Wild, har visats på festivaler över hela världen. Högstedt har just avslutat dokumentärfilmen Burka Songs 2.0 som har premiär under Göteborgs Filmfestival och arbetar nu med sin första långfilm, Min Franska Revolution. Högstedt är också en av de medverkande i Spermahoran och deltar i lördagens samtal om filmen.

Klara Lidén

Filmskapare och konstnär, född 1979, bosatt och verksam i Berlin. I sina arbeten har hon ofta utforskat de fysiska och psykologiska gränserna för det offentliga och det privata rummet. 2006 deltog hon på Berlinbiennalen och 2011 i huvudutställningen på Venedigbiennalen. Under helgen deltar Lidén i filmprogrammet Queer Moves med verket Warm Up från 2014.

Anna Linder

Konstnär, curator och kulturproducent inom området rörlig bild. 2004-2012 arbetade hon för Filmform – arkivet för svensk experimentell film och videokonst. 2013-2017 har hon fokuserat på det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder vid Akademin Valand. I många år arbetade hon med konstnärsgruppen High Heel Sisters och var en av initiativtagarna till den feministiska Föreningen JA! Under 2016-2017 utvecklar hon idén om ett Svenskt arkiv för queer rörlig bild och sin kommande film Kronotorpet.

Sara Lindquist

Fotobaserad konstnär, född 1980 som ofta arbetar i projekt som bygger på deltagarengagemang. I sin praktik granskar Lindquist, normer och privilegier, både sina egna och andras. Arbeten som bör nämnas är Queering Sápmi och det pågående Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé. Lindquist deltar som moderator för lördagens samtal om filmen Spermahoran.

Marie Losier

Fransk filmskapare och curator, född verksam i New York. Don har främst gjort sig känd genom sina experimentella och poetiska filmporträtt av musiker och filmskapare som Guy Maddin, Tony Conrad, Genesis P-Orridge och Alan Vega. Hennes filmer visas runt om i världen på filmfestivaler och på konstinstitutioner. Losier deltar i filmprogrammet Queer Moves med verket L´Oiseau de la nuit från 2016.

Arne Nilsson

Docent i sociologi som har publicerat flera böcker om manligt homoliv i Göteborg samt på Amerikabåtarna under 1900-talet. I sina nyutkomna memoarer, Bög i folkhemmet, skildrar han sin egen uppväxt, ungdom och tidiga vuxenår som bög och klassresenär i efterkrigstidens Göteborg. Nilsson deltar i söndagens samtal om lesbiskas och bögars aktivism och vardag i Göteborg under 1970- och 80-talen.

Cal Orre

Förälder till en fyraåring som fått växa upp i en queer familj med ytterligare två föräldrar och många närvarande vuxna. Cal jobbar med sexuell hälsa och hiv-prevention på Läkare i världen och RFSL. Deltar i söndagens samtal om könsneutralt föräldraskap.

Ingrid Ryberg

Filmare och forskare med fokus på queera och feministiska filmkulturer. Hon har bland annat gjort kortfilmen Phone Fuck (2009) och performanceföreställningen Begärets spelplats: cinemaoke i den filmhistoriska garderoben (2016) och jobbar för närvarande med en dokumentär om homopolitiskt filmskapande på 70-talet. Det är i samarbete med Ryberg som Anna Linder gjort det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder; deras skörhet och flyktigheten i deras existens på Akademin Valand.

Anna Stendin

Förälder och ickebinär. Den har lärt sig massa om kön och cisnormer med hjälp av tre modiga, kloka och fantastiska barn. Anna jobbar med likabehandlingsarbete för bland annat förskolor. Deltar i söndagens samtal om könsneutralt föräldraskap.

Marcelle Thirache

Fransk fotograf, filmskapare och konstnär född 1946. Hon började sin karriär som fotograf, men inspirerad av Marguerite Duras och Germaine Dulac börjar hon 1982 att experimentera med Super-8-film, bland annat genom att måla direkt på filmremsan. Ur detta arbete började hon 1999 istället att ägna sig åt traditionellt måleri. Tirache deltar i filmprogrammet Queer Moves med verket S………….ELLE från 1990.

Zafire Vrba

Zafire Vrba är förälder med erfarenhet av flera familjekonstellationer och skriver en bok om queera föräldraskap. Zafire är konstnär och sexualupplysare samt en av de medverkande i filmen Spermahoran. Deltar i lördagens samtal om filmen Spermahoran och i söndagens samtal om könsneutralt föräldraskap.

Antiffa Vänsterfitta

Antiffa Vänsterfitta skriver om sig själv att Antiffa ”föddes ur radikalfeminismens blodiga sköte och har försökt överleva och skapa i staden Göteborg sen tiden då falafeln kostade 25 spänn, innan Kungstorget blev en parkeringsplats och innan Göteborg & Co mejat ner allt till grunden och gjort staden till ett mediokert ljusevent.” Deltar med stillbilder ur sin kommande film Vem ska knulla pappa? Läs mer

Louise Wolthers

Konsthistoriker med fokus på socialt engagerade fotografiska och filmiska verk. Wolthers är curator och forskningsansvarig vid Hasselblads center. Utställningar, publikationer och forskningsprojekt som kan nämnas är Lost and Found: Queerying the Archive (2009-2010), Framing Bodies (2015) och WATCHED! Surveillance, Art and Photography (2016-2017). Wolthers har bidragit med texten Queering the family: bilder av reproduction till publikationen Queera rörliga bilder. Under helgen deltar hon i samtalet om filmen Spermahoran.

Mai Zetterling

Skådespelare, författare, manusförfattare och filmregissör, född 1925 och död 1994. Zetterling växte upp i Stockholm där hon utbildade sig till skådespelerska på Dramaten för att senare bli en hyllad filmstjärna. 1948 flyttade hon till London och under en period jobbade hon i Hollywood. 1962 började hon regissera och gjorde bland annat  War Game som vann kortfilmspriset på filmfestivalen i Venedig.  Vid den här tiden var Mai Zetterling en av världens få kvinnliga regissörer. Hon har regisserat långfilmer som Älskande par (1964), Nattlek (1966), Flickorna (1968) och Amorosa (1986). Läs mer