Jens Fänge

Född 1965. Bor och arbetar i Stockholm.

Jens Fänge arbetar med figurativt måleri där den pastellfärgade paletten har blivit ett signum. Målningarna innehåller referenser till såväl konsthistorien som populärkulturen. Utan några direkta symboliska innebörder placerar han ut föremål och figurer i sina verk. Arbetsprocessen är ofta intuitiv där han börjar i en ände av målningen och efterhand lägger till fler och fler element. Enkelt uttryckt liknar Jens Fänge sitt måleri med att skapa teater i ett dockskåp. Vissa objekt är frekvent återkommande i hans bildvärld som till exempel skor, lampor, blad, vaser, armar och ben. I upprepandet skapas en spänning i förhållande till den övriga omgivningen. Personerna i bilderna är underordnade och ofta i en låst position. I stället är det bakgrunden som ändras och rummen skiftar karaktär.

Det finns en likhet med surrealismens intresse för bildgåtor och att lösgöra delar från en helhet, till exempel ett ben från ett bord. Även den skickliga penselföringen är en teknik som Fänge delar med flera surrealister, främst Salvador Dalí och René Magritte. Att Fänge känner en viss samhörighet till historiska epokers intresse för det ornamentala och dekorativa vittnar motivval som skor med spännen, knäbyxor, böljande gardiner och Napoleonhattar.

I Tensta, nordväst om Stockholm, har Jens Fänge färgsatt fasader på nya radhus. Dessa presenterades på Bomässan 2006. Färgskalan hittade han på de solblekta bokryggarna till gamla böcker av den norske polarresenären Amundsen.

Verk

Bortre väggen i stora salen:
4) Tunesmith, 2006
Gouache på papper, 140 x 100 cm

5) Upstairs at Eric’s, 2004
Olja på duk, 150 x 165 cm

Vägg mot receptionsrummet i stora salen:
7) Interiör, 2006
Olja på duk, 88 x 80 cm

8) Hard Luck Store II, 2006
Olja på duk, 70 x 74 cm

Titeln är en felläsning av låttiteln Hard Luck Stories. Ofta låter Jens Fänge formen växa fram efter hand men här har han gjort en serie verk med samma fasad fast med olika innehåll i skyltfönstret.