Elina Merenmies

Född 1967 i Esbo, Finland. Bor och arbetar i Helsingfors, Finland.

Elina Merenmies arbetar med teckning, måleri och animation. Hon har utvecklat en unik stil i gränslandet mellan expressionism, surrealism och ”art brut” (rå konst). Merenmies verk är figurativa, målade med en omsorgsfull detaljrikedom och noggrannhet. Lidande och empati lyfts fram som teman i de mångtydiga berättelser och drömlika scener som hon skapar. Monster, djurgestalter och leksaker som på olika sätt vädjar till betraktarens medkänsla befolkar hennes verk. Motiven varierar från det skräckfyllda till det kärleksfulla, från det obehagliga till det komiska.

Elina Merenmies använder i de målningar som visas här bland annat tempera, en äldre måleriteknik som oftast innebär att måla lager på lager. Ett omedvetet resultat av detta har blivit en optisk effekt av en slags rörelse i hennes bilder. Hennes sätt att måla är tidskrävande och hon ser en kontrast i detta gentemot samhällets ofta höga tempo. En tidsaspekt finns också i måleriets beständighet jämfört med vår tids flyktighet.

Elina Merenmies inspiration kommer såväl från tecknade serier och filmer, som från 1700-talets flamländska måleri där den våldsamma motsättningen mellan gott och ont är genomgående.

Verk

Oktogonen/receptionsrummet:
1) The trees are trees, 2004-2006
Akryl och oljetempera på duk, 150 x 230 cm

Till vänster i stora salen:
2) Burning Mother, 1997-1999
Tempera och olja på duk, 170 x 250 cm

3) Tornado, 2004-2006
Akryl och oljetempera på duk, 170 x 250 cm