P O Ultvedt & Elis Eriksson

13 januari 1962 - 29 januari 1962

Konstnärer

P O Ultvedt & Elis Eriksson

Sammanfattning

I januari 1962 skapade P O Ultvedt och Elis Eriksson en utställning tillsammans på Göteborgs Konsthall som var något av en Göteborgsvariant av utställningen ”Rörelse i konsten” som visats året innan på Moderna Museet. Utställningen på konsthallen bestod av ett trettiotal rörliga maskiner av Ultvedt och träcollage av Eriksson. Ett av collagen kallades för Socialdemokratiskt odjur och alla var byggda på plats av Eriksson i material från andra verks transportlådor.

Innanför entrén i trappan till konsthallen stod en parafras av Poseidon som de båda konstnärerna gjort tillsammans. Verket som klapprande och bullrande hälsade besökarna välkommen sattes på och av då porten öppnades och stängdes. ”Götaplatsen är tung och allvarlig, den saknar mänskliga proportioner, den är pompöst diktatorisk. Därav fick vi impulsen att göra Poseidon”, sa Eriksson i en intervju i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Det största verket i utställningen hette Göteborg och var en monumental skulptur byggd av träribbor, vispar och diskborstar som viftade och fäktade tillsammans med gardiner som åkte upp och ned. Hela skulpturen sattes i rörelse genom att besökaren satte in sin fot i en skoputsningsmaskin.

Utställningen blev populär och besöktes av cirka 8000 besökare men många höjde också sina röster och menade att detta inte var konst. Till utställningen arrangerades en diskussionskväll med bland andra Ulf Linde, Carl-Erik Hammarén, Gösta Andrén, Per Palme, Kjell Hjern och de båda konstnärerna. Temat var just ”Vad är konst?”.  Debatten kryddades av att dåvarande Palettenredaktören Folke Edwards bara några dagar tidigare anklagat Göteborgs Konstförening för att vara en ”gammal-liberal herrklubb vilket förhindrade en breddning och demokratisering av Göteborgs kulturliv”. Diskussionskvällen engagerade de 400 åhörarna som enligt GT skrattade, applåderade, grälade och skrek och det hela avslutades med att Eriksson smällde av några knallskott.