Petra Cortright

Petra Cortright  (f. 1986) är en konstnär baserad i Los Angeles, USA. Hon arbetar både analogt och digitalt, bland annat med måleri och video.

Hennes internetbaserade verk utforskar hur den fysiska kroppen manifesterar sig i det digitala rummet. Med en lekfull hemmavideo-estetik lyfter Cortright fram både de estetiska och performativa aspekterna av dagens onlinekultur. Specialeffekter, filter och datorspelsgrafik är viktiga beståndsdelar i hennes uttryck.

I Mozart´s Ghost visar Cortright två verk från åren 2007 och 2008. Bland annat får vi i utställningens första del, Kroppen, se ett av Cortrights allra första verk, vvebcam, där hon filmar sig själv samtidigt som hon passivt utforskar de inbyggda specialeffekterna i webkamerans programvara. Detta var flera år innan Snapchat-filter var en del av många människors telefoner.

Idag klassas vvebcam som ett av de första konstverken som använde Youtube – och sociala medier i allmänhet. Verket nämns som en föregångare till det som ett par år senare blommade upp ordentligt: selfiekulturen.

Cortright ställer även ut videoverket Cat Spirt Spsit Spit (2008) i Mozart´s Ghost.