Jeanette Hayes

Jeanette Hayes (f. 1987) är en konstnär som arbetar med måleri, video och broderier, verksam i New York, USA. Hon leker ofta med arvet från det klassiska måleriet, samtidigt som hon lyfter frågor kring hur olika sociala medier påverkar våra liv.

Utmärkande för Hayes konstverk är att låna och införliva influenser och bilder hämtade från dagens överväldigande digitala brus för att skapa starka visuella porträtt av samtiden. Dessa collage-inspirerade porträtt består av mängder av referenser, där exempelvis andra konstnärers arbeten, japansk animé, snapchatfilter och hennes egna selfies ingår.

I Mozart´s Ghost är Hayes representerad i utställningens andra fas. Verket ???Paradise??? är ett slags konstnärligt bildspel av samtliga videor och bilder Hayes tagit med sin telefon under ett år. Videon skapades i samband med att Hayes tömt sin telefon för att få mer plats, och därefter kunna göra nya videor. Bland annat vill hon lyfta människors emellanåt tvångsmässiga behov av att filma och fotografera sig själva, sin omgivning och sina upplevelser.

Hayes deltar även med sitt senaste verk Despicable Me 5. Det är en nästan två timmar lång video där Hayes läser upp anonyma hatkommentarer som skrivits om henne som person och hennes konstnärskap på nätet, där Hayes anklagas för att plagiera andra konstnärers arbeten i sina collage. Här ser vi en mycket närvarande aspekt kring att vara en offentlig person i det digitala rummet.