Maria Marshall – Fine Lines

9 mars 2002 - 21 april 2002

När Göteborgs Konsthall presenterar den brittiska konstnären Maria Marshall är det första gången som en större utställning med hennes filmer kan ses i Norden. De som såg vår utställning Urban Nature i vintras har tidigare kunna se ett av hennes verk.

I utställningen presenteras sex av hennes verk. Allt ifrån When I grow up I want to be a cooker som givit henne mycket uppmärksamhet runt om i världen, till Cyclops en nyproducerad film som nu visas för första gången.

Maria Marshall började som skulptör och fotograf men det är med sina film- och videoverk som hon har blivit känd. Hon bor och arbetar i London men har visats mest i USA.

Maria Marshall konst tar upp moraliska och psykologiska frågeställningar som ofta grundar sig i smått paranoida skräckfantasier. Med korta repeterade filmsekvenser och koncentrerade utsnitt skapar hon filmer som blir till rörliga målningar, men det finns alltid något oroande under den vackra ytan.

Hon illustrerar vardagliga rädslor och allmänmänsklig oro och målar upp korta mardrömslika scenarier där hennes egna två söner inte sällan har huvudrollen. Andra viktiga ingredienser i hennes verk är också värme och humor.
Hon använder sig av olika filmformat för att uppnå olika filmiska effekter. Allt ifrån den stiliga Hollywood-produktionen till den grovkorniga heminspelade filmen.

Ofta datormanipulerar hon filmsekvenserna för att skapa de effekter som blir till grunden för det olustiga i verket. I andra fall är det mötet mellan bilderna och ljudet som förstärker det obehagliga.

Tack till British Council, Stockholm