Magnus Bärtås – The Strangest Stranger and Other Stories

27 februari 2016 - 17 april 2016

Konstnär

Magnus Bärtås

Introduktion

Under våren 2016 visar Göteborgs Konsthall en stor separatutställning med Magnus Bärtås, en av Sveriges mest etablerade konstnärer. I The Strangest Stranger and Other Stories sammanförs helt nyproducerade verk med ett urval ur Bärtås äldre produktion. Utställningen förhåller sig delvis till biografins format, både som enskilda livsberättelser och som fragment av större berättelser.

I utställningen sammanförs två större nyproducerade verk, filmen The Strangest Stranger och bilddikten Funktionärer deltagare medborgare individer, med ett urval ur äldre produktion.

The Strangest Stranger

Filmen The Strangest Stranger är en skildring av Johnnie Walkers (egentligen Joni Waka) liv – en judisk man i Tokyo och förebild för en karaktär i Haruki Murakamis roman Kafka på stranden. Johnnie Walker ser sig som den siste av ”de gamla judarna” i Japan då alla ur de generationer av judar som levt i Japan sedan början 1900-talet har lämnat landet. I sitt dagliga liv i Tokyo berättar han ideligen sin historia för vilt främmande människor som han möter på gatan och i olika sociala sammanhang.

Den experimentella dokumentären The Strangest Stranger utgår från konstnärens möten med Johnnie Walker under närmare 20 års tid. Huvudpersonen absorberar fiktion i sitt liv och iscensätter sig själv. I en situation med socialt tryck verkar han ignorera den dominerande ordningen, samtidigt som han använder sin position av att var henna gaijin (”den konstigaste främlingen”) som en plats för frihet att skapa en vardagskomedi.

Till utställningen produceras en katalog med texter av Behzad Khosravi, Maria Lind, Mika Hannula, Suzana Milevska och Mikael Nanfeldt.

Verklista

De besvikna och förorättade, del 1 och 2, 1994–2006 & 2006–2009. Vägginstallationer
Funktionärer deltagare medborgare individer, 2016. Bilddikt som består av ett collage av funna broderier (nyproducerat)
Who is…?, 2003–2005. Tre videoverk 32 min.
Biografi, 2012. Videoverk 16 min.
The Strangest Stranger, 2016. Videoverk ca 60 min. (nyproducerat)

Vernissage

Lördag 27 februari kl 11-17

Vernissage 27 februari:
Kl 14:00 – Invigning: Konsthallens chef Mikael Nanfeldt hälsar välkommen
Kl 14:15 – Premiärvisning av filmen The Strangest Stranger
Kl 15:30 – Samtal mellan Magnus Bärtås, David Elliott (curator, skribent och professor i modern och samtida konst) och Johnnie Walker (konstpersonligheten och huvudperson i Bärtås film The Strangest Stranger).