A story within a story – Göteborgs Internationella Konstbiennal 2015

12 september 2015 - 22 november 2015

Konstnärer på Göteborgs Konsthall

benandsebastian, Esther Shalev-Gerz, Kerry James Marshall, Lynette Yiadom-Boakye, Meleko Mokgosi, Petra Bauer & Rebecka Thor, Pia Rönicke, Simon Starling

Sammanfattning

”Detta är en berättelse i en berättelse – så flytande i konturerna att man frågar sig när och var den började och om den någonsin kommer att ta slut.”
– Michel-Rolph Trouillot

A story within a story… väcker frågor om historiens betydelse och hur den skapas. Tematiken tar sin utgångspunkt i Umberto Ecos begrepp och tankar om det öppna verket, en estetisk strategi där publiken möter ett ”ofullständigt” verk som de själva bjuds in till att fullborda. Genom att föreställa sig historien som ett öppet verk ställer biennalen frågor om historieskapande skeenden. Hur skulle då de gemensamma minnena, de personliga berättelserna och de inre upplevelserna i historiens marginaler, kunna framträda.

Genom att lyfta fram verk av konstnärer som ingriper i historieskapandet, som hindrar händelser och personer från att bli bortglömda, eller som lyfter fram okända erfarenheter i ljuset, söker biennalen öppna och vidga tolkningen av vår historia.

Curator

Årets curator är Elvira Dyangani Ose, född 1974, Spanien/Equatorial Guinea. Dyangani Ose är lektor i Visual Cultures vid Goldsmiths College i London. Fram till september 2014 var hon intendent på Tate Moderns avdelning för internationell konst och hade då en ledande roll för deras inköp av afrikansk och diasporisk samtidskonst.