Nanna Debois Buhl

Botanizing on the Asphalt (LIC/Long Island City), 2015

I detta verk har Nanna Debois Buhl använt sig av en kameralös fotografisk teknik som går ut på att lägga det som skall avbildas rakt ovanpå ett behandlat ljuskänsligt papper som sedan blir belyst av solen som ljuskälla. På de platser ljuset inte kan tränga in under föremålet behåller papperet sin vita färg och de belysta delarna färgas blå.

Denna typ av fotografi kallas för cyanotypi och användes redan under 1840-talet och då främst av botaniker. Verket tar inspiration från just en sådan 1800-tals botaniker och fotografpionjär, nämligen den brittiska Anna Atkins. Atkins använde metoden för att dokumentera, kartlägga och systematisera alger och ormbunkar i Storbritannien. Till skillnad från Atkins har konstnären valt att botanisera och undersöka den av människan skapade platsen.

I bilderna möter vi växter och föremål som konstnären har samlat in under promenader i stadsdelen Long Island City i New York. Kanske kan konstverket ses som en önskan att fånga platsens berättelser genom att låta deras avfall och växter få förmedla dess historia.

Om ni är intresserade av att se exempel på Anna Atkins bilder, vill veta mer om cyanotypier eller om något annat av utställningens verk så tveka inte att vända er till utställningsvärden. Varsågod att bläddra i boken bredvid cyanotypierna.

Besök Nanna Debois Buhls hemsida