Läsrummet

 

Under projektet Förjaga bristen på sammanhang undersöker även Göteborgs Konsthall sin historia.

I läsrummet presenteras utställningsaffischer och kataloger från några av våra utställningar som avhandlat staden ur olika perspektiv och i en monter finns fakturor från när konsthallen byggdes. I läsrummet presenteras även bildspelet Tvisternas torg om Götaplatsens framväxande. Bildspelets text är skriven av Axel Romdahl, dåvarande chef för Göteborgs konstmuseum, konsthallens första intendent och huvudansvarig för utformandet av konstutställningen till Jubileumsutställningen 1923. Texten är hämtad ur ett nummer av Ord & Bild från 1936 och inläst av Mikael Nanfeldt, nuvarande chef för Göteborgs Konsthall.

På en mindre TV-skärm rullar en kort filmsekvens av Ann-Charlotte Enocksson från våren 1970 som visar utrymmet som då fanns mellan Göteborgs Konsthall och Industrimuseet.

I läsrummet kan du även fördjupa dig i litteratur som på olika sätt knyter an till Förjaga bristen på sammanhang och som vanligt kan du ta del av ett urval av våra äldre kataloger och annat arkivmaterial från vår verksamhet.