Maria Johansson

Lekskulptur på sviktande matta, 2007
Skulptur: glasfiber, polyesterplast och båtlack
Matta: tät skumplast med lackerad poluretanyta.
Verket ägs av Vasakronan /JM

Maria Johansson intresserar sig för materialets egenskaper och möjligheter. Valet av material är betydelsefullt och genom att undersöka och lära känna olika material föds många av hennes konstnärliga idéer. Johansson rör sig fritt mellan konst, design och konsthantverk och skapar sina verk i dialog med rummet eller den omgivande miljön. På olika sätt vill hon utmana synen på funktion, både i en praktisk bemärkelse och i en tankevärld.

Verket Lekskulptur på sviktande matta som presenteras i utställningen, fungerar både som ett lekredskap, en utsmyckning och en mötesplats. Skulpturen är ett offentligt konstverk och till hösten kommer den att placeras vid en nybyggd förskola vid Telefonplan i Stockholm. Formen utmanar till att försöka klättra upp på den, men skulpturens glatta yta gör det näst intill omöjligt att hålla sig kvar. Mattans mjuka material dämpar fall och är noga utvalt för att med sin svikt och yta skapa en kontrast till stadens hårda ytor. I skulpturens svarta spegelblanka yta reflekteras omgivningen och de deltagande i leken. Maria Johansson vill med sitt verk utmana vuxna och barn både fysiskt och i tanken genom att erbjuda ett lekredskap som står i opposition till dagens relativt likriktade utformning av lekplatser.

Maria Johansson är medlem i Lekrådet som är ett nätverk av konstnärer, formgivare och landskapsarkitekter. Lekrådet arbetar för nya idéer och strategier kring gestaltning av platser för barn och ungdomars lek. Johansson har precis avslutat sin masterutbildning på Konstfack, Stockholm, inriktning glas och keramik.

Maria Johansson är född 1979 i Nordanå i södra Halland, och bor och arbetar i Stockholm, Sverige