Simon Fujiwara

Genom noveller, teaterpjäser, föreläsningar och installationer regisserar och framför Simon Fujiwara sin egen iscensatta biografi, där han själv spelar rollen som konstnär, författare, antropolog, erotiker, dramatiker och arkitekt. I sina försök att förstå sin  egen historia och sin identitet, låter han det personliga möta det politiska – ofta med utgångspunkt i frågor kring sexualitet.

På Göteborgs Konsthall presenterar Fujiwara en del av det pågående konstprojektet Welcome to the Hotel Munber. Projektet tog sin början som ett researcharbete för en roman om Fujiwaras föräldrar när de i början på 70-talet i spanska Katalonien drev en hotellbar, drygt tio år innan Fujiwara föddes. Detta var under Francos diktaturvälde och romanen skulle skildra det förtryck och den censur som regimen utövade gentemot befolkningen. Franco dikterade hur Spanien skulle porträtteras och hur en spanjor skulle vara. Kärnfamiljen och katolicismen var ledord. Det fanns inget utrymme för gaykultur och censuren var total gentemot allt utmanande, från politisk opposition till erotika och pornografi.

Delar av berättelsen har publicerats i form av erotiska noveller i olika gaytidskrifter och reciterats av Fujiwara själv på barer och i bokaffärer runt om i USA och i Europa. På konsthallen presenteras en tänkt rekonstruktion av baren, såsom den såg ut samma dag som Franco dog, den 20 november 1975. På en hylla står romansviten, tryckt i Mexiko precis som mycket av det osedliga material som i hemlighet gavs ut i Spanien under 1970-talet. Men den slutgiltiga romanen förblev oskriven och istället representerar de inbundna tomma sidorna de dagar som förflutit sedan Franco dog . Men att leva under förtrycket har satt sin prägel på allt – även på inredningen i baren. Den undertryckta sexualiteten tillsammans med nationalismen har fått karaktärerna i berättelsen att sexualisera allt det typisk spanska i rummet. Varje detalj rymmer oanade snuskiga möjligheter – tom serranoskinkorna är skapade av papier-maché gjord av porrtidningar.

En viktig fråga som Fujiwara ställde sig själv inför projektet var hur en homosexuell man, som han själv, hade upplevt ett homogent och totalitärt samhälle som Francoregimens Spanien? I verket ställs diktaturens brutala förtryck mot sexualiteten, gentemot det närmast tabubelagda i att offentligt berätta intima detaljer ur en familjs historia i form av en erotisk berättelse.  Sammantaget återger verket olika sociala och politiska förändringar som ägde rum i samband med diktaturens fall. Våld, förtryck, militärstyre och nationalism vävs samman med musik, sol och sangria i en berättelse där fiktion och verklighet flyter ihop.

Simon Fujiwara föddes 1982 i London och lever och arbetar i Berlin. Han är utbildad konstnär vid Städelschule Hochschule für Bildende Kunst i Frankfurt am Main, Tyskland och har en fil kand i arkitektur vid Cambridge University i England.