Nick Cave

Den amerikanska konstnären Nick Cave – inte att förväxlas med den australiensiska musikern och sångaren Nick Cave – är känd för sina färgstarka, extravaganta, dräktskulpturer. De fungerar både som kostymer vid performances men också som skulpturer i sig. Cave tillverkar sina minutiöst skräddarsydda ljudkostymer av upphittat material som han återanvänder. Det kan vara allt från leksaker, billiga prydnadsfåglar, halsband, plastpärlor, knappar, plastblommor till färgat människohår i allsköns gnistrande färger. Varje ljudskulptur har sitt eget särpräglade läte. Ingen skulptur är den andra lik vare sig till ljud eller utseende. Kritiker har beskrivit hans verk som fantasieggande hybrider mellan mode, kroppskonst och skulptur. Men frågan är om den beskrivningen är tillräcklig? För hur beskriver man en till synes omöjlig fusion av afrikanska masker, voodoo och haute couture i ett sprakande, lekfullt fyrverkeri av färger, glitter och glamour utan att samtidigt få känslan av att det är en gäckande kameleont, omöjlig att definiera?

Som svart, homosexuell, amerikan i USA möter Cave dagligen fördomar och har en personlig relation till marginaliserade grupper, något han ständigt återkommer till i sitt konstnärskap. Han undersöker frågor kring identitet, tillhörighet, maskerad, alter ego, ritualer och ceremonier men även en av de mest grundläggande frågorna kring identitet; vad är det som gör oss lika eller olika i förhållande till varandra? Han säger själv att han betraktar dessa ljudskulpturer som en slags shamaner. Cave har alltid varit intresserad av rörelse och strävar efter att skapa broar mellan olika kulturer och olika kulturella uttryck, framför allt mellan konst och dans. Inspirerad av 80- och 90-talets glamourösa och teatrala gayrörelse, och de indianska karnevalskläderna som används under Mardi Gras-karnevalen i New Orleans, återkommer han ständigt till maskeraden som uttryck för frihetslängtan.

Nick Cave föddes 1959 i Missouri, USA. Han började sin utbildning vid Kansas City Art Institute där han utbildade sig till skräddare 1982. Därefter utbildade han sig till dansare och scenkonstnär i Kansas City och vid Alvin Ailey Program vid American Dance Theatre i New York. Först därefter utbildade han sig till konstnär vid Cranbrook Academy of Art i Michigan 1989. Han är verksam som högskolerektor för School of The Art Instititue of Chicago, USA.