Kalup Linzy

Inspirerad av såpoperor, Hollywoodfilmer och MTV-förpackad populärkultur iscensätter Kalup Linzy ett både välbekant och samtidigt suggestivt, undanglidande relationsdrama som gör upp med allsköns klichéer kring ras, kön, klass och sexualitet. Här möter vi en rad återkommande karaktärer som alla gestaltas av Linzy själv – ofta iklädd drag med högklackade skor, peruk och glittriga klänningar.

Kalup Linzy är en video- och performance-konstnär som ofta själv ligger bakom alla delar i produktionen av sina videoverk: manus, regi, foto, klippning, röst, musik och inte minst performance. Några konstnärsvänner brukar agera statister medan han själv spelar huvudrollen. Linzy kan ses som en del av en You Tube-generation inom samtidskonsten – konstnärer som medvetet arbetar med ny teknik, internet och sociala medier i budgetproduktioner för ökad tillgänglighet. Genom sina videoverk utforskar Linzy förutfattade meningar om, och konstruktioner av, identitet (ras, kön, klass, sexualitet) där han visar betydelsen av ständigt pågående identitetsskapande processer genom performance och kullkastar därmed alla idéer om vad identitetspolitik är och kan vara.

Sweetberry Sonet, en videoantologi med homoerotiska R&B-ballader, där Linzy porträtterar olika kvinnor som Taiwan, Labisha, Katonya, Nucuavia och Jada. Balladerna som är skrivna av Linzy själv har titlar som ”Dirty Trade” (Smutsig handel) och ”Edge of My Couch” (Kanten på min soffa) och är uppbyggda som musikvideor från 1980-talet.

Keys To Our Heart är en svartvit video med sekvenser som skulle kunna vara hämtade ur en klassisk Hollywoodfilm. I huvudrollen ser vi Linzy som en äldre societetsdam från New Orleans som erbjuder sin livsvisdom och sina relationsråd till några ungdomar. Med pondus och livsvisdom läxar hon upp en ung, allvarsam man. I en senare sekvens i videon talar den unge mannen med sin flickvän. Hon talar upprört om det förestående beslutet. Ett avgörande livsval verkar stå på spel. Utöver att spela ett antal roller i videon dubbar också Linzy flertalet av filmens röster. Med paralleller till både dokusåpor och grekisk tragedi väver Linzy in samtida mytbildning i eviga frågor om kärlek, drömmar, svek, svartsjuka, död och lust på ett sätt som närmast upplöser gränsen mellan finkultur och populärkultur.

Kalup Linzy, född 1977 i Stuckey i Florida, USA, bor och arbetar i New York. Han är utbildad konstnär och har en master från University of South Florida, 2003.