Björn Lövin, Kjell Jörstedt & Peter Starck

25 mars 1972 - 23 april 1972

Konstnärer

Björn Lövin, Kjell Jörstedt & Peter Starck

Sammanfattning

Den 25 mars 1972 var det vernissage på Göteborgs Konsthall. Inte många människor närvarade. Utställningen dominerades av ett kontor, med för sin tid futuristiska möbler och den senaste tekniska utrustningen. På väggen bakom skrivbordet rullade en film som berättade historien om försäkringsbolaget ILAC och dess geniale grundare Dr John Löwenskjöld. Detta var Björn Lövins konstverk In Memoriam. Ett verk som förbryllade besökarna. Inte bara för att historien förmodligen var helt fiktiv, utan för att verket på så många plan var en främmande fågel på den göteborgska konstscenen. Hur skulle detta förstås? Vad skulle det kallas? Begreppet installation började inte användes i större utsträckning förrän flera år senare.

Även om Lövins verk tog mest plats var det en grupputställning. De övriga två konstnärerna var Kjell Jörstedt och Peter Starck, där den senare även var med i Lövins film i rollen som Dr John Löwenskjöld. Jörstedt presenterade sin målerisvit Bertil och Eva och Starck ett antal skulpturer.

Den röda tråden i utställningen var en samhällskritik riktad mot bland annat konsumtion och borgerliga samhällsstrukturer. Mottagandet av press och publik var mycket sval. Få besökare såg utställningen och i pressen övervägde ord som ”sterilt, tråkigt och tomt”.

Många år senare dök tanken upp om att rekonstruera verket In Memoriam, i och med  utställningen History Acts som presenterades på Göteborgs Konsthall vintern 2008. Sökandet efter dokumentation påbörjades.

Här kan du läsa mer om History Acts och rekonstruktionen av In Memoriam 2008.