Shana Moulton

I Shana Moultons performance, filmer och installationer möter vi en samtida berättelse om jakten efter lycka och inre tillfredställelse genom konsumtion. I hallucinatoriskt utformade videokollage, som hämtar sin estetik från barnprogram och reklam, skapar hon världar där det materiella möter det andliga och det absurda möter det realistiska. Moulton använder sig av enkla tekniska grepp och redovisar tydligt sin metod när hon med psykedeliska effekter och lättillgängliga magiska trick får objekt att sväva och sin huvudperson att teleporteras från en miljö till en annan.

I videoserien Whispering Pines, som Moulton arbetat med sedan femton år tillbaka, utforskas olika psykologiska tillstånd som uppstår vid sociala och kulturella påtryckningar. Här agerar Moulton själv i rollen som karaktären Cynthia. I en ångestfylld längtan efter en stärkt kropp och en mer harmonisk själ använder sig Cynthia av en mängd träningsredskap, läkemedel, skönhetsprodukter och New Age-attribut. Cynthias kropp framställs genomgående som något flytande och i rörelse och som bearbetas, formas och förändras genom de produkter som används och de ritualer som utförs. Genom en okonventionell användning av objekten kan hon tillfälligt befria sig från de sociala och kulturella konventioner.

I videoverket Whispering Pines 9 (2009), som visas på Göteborgs Konsthall, drar Moulton paralleller mellan antika artefakter, ny teknik och samtida konsumtionsobjekt och visar på två vitt skilda värdesystem där vissa objekt ses som äkta och autentiskt och andra som kitsch. Hon belyser också den position som teknik har i vårt samhälle, där tekniken blivit en naturlig förlängning av våra kroppar och vår verklighet.

Shana Moulton (f. 1976) i Oakhurst, Kalifornien, bor och arbetar nära Yosemite, Kalifornien, USA.