Surasi Kusolwong

Konstmånglare

Happy Göteborg (Free Massage), 2003

”Kan spelet med vinnare och förlorare, ägare och ägda, vändas ut och in, eller förblir också konsten i slutändan ett nollsummespel?”

Finns det någon frihet för den samtida konsten, vid sidan av det globala kapitalets rörelser fram och tillbaka över nations- och kulturgränserna? Kan spelet med vinnare och förlorare, ägare och ägda, vändas ut och in, eller förblir också konsten i slutändan ett nollsummespel?

I sina installationer och performanceverk skapar den thailändske konstnären Surasi Kusolwong, född 1965, ironiska spegelbilder av det moderna varusamhället. I verk som Minimal Factory ($1 Market), Everything the Same Price och Floating Air Market (one Euro) förvandlar Kusolwong galleri-rummet till en typisk thailändsk gatumarknad. Här, bland överflödet av varumärken, allehanda reklamskyltar och till ljudet av thailändska poplåtar som spelas på en liten stereoanläggning, går det att köpa saker för en billig penning, exempelvis en dollar eller en euro stycket. Enkla fabrikstillverkade och kitschaktiga föremål som relaterar till historien eller populärkulturen, till välkända platser eller företeelser i världen.Triviala, men ändå magiska ting att samla på och placera i de privata minneshyllorna. På vernissagedagen brukar konstnären själv stå i mitten av händelseförloppet och mana på köpslåendet med megafon. Och när man har handlat färdigt kan man släcka törsten i den lilla baren som Kusolwong byggt upp i ett hörn av galleriet och där den Thailandproducerade energidrycken Red Bull finns till försäljning. Kanske har också konstpubliken ett behov av vingar?

Just detta att allt har samma pris är en viktig del av estetiken bakom Surasi Kusolwongs verk.Så bryts hierarkierna ner, konst och varuvärldarna blandar sig med varandra och blir ett mellanting mellan museum och köpcentrum, en samtida version av de Parispassager från mitten av 1800-talet som Walter Benjamin var så förtrollad av. Är det ena verkligen så mycket mer värt än det andra? Vad händer till exempel med minimalistpionjären Donald Judds klassiska lådor när de apostroferas av Kusolwong och hamnar mitt i hans krimskramsaffär? Fult och vackert, stort och smått, nära och avlägset: hela världen finns där på en gång. Och när alla varor är sålda står gallerirummet kvar med sin minimalistiska tomhetskänsla.