Jude Tallichet

Presentation

Född 1954 i Louisville, Kentucky, USA
Lever och verkar i Brooklyn, New York, USA

There’s honey on the moon, 2000
Blästrad plast, ljudkomposition

There’s Honey on the Moon är en storskalig arkitektonisk ljudinstallation. Den sandblästrade plastskulpturen består av två förenade modeller av New Yorks Empire State Building. Från sex högtalare, som är gömda i det fyra meter höga verket, hörs 20-minuter långa musikslingor, utförda och komponerade av mig. Storstadens romantiska och energiska ljud kommer från dessa polerade små byggnadsverk, som kan ses som miniatyrer i kroppsstorlek eller monumentala modeller.

Genom att agera i Walt Disneys anda (som ”lånade” allt från Mad King Ludwigs feslott till piratskepp och Eiffeltornet till sina drömriken) har jag omdefinierat och återupplivat en välkänd byggnad, genom att fysiskt omplacera den och förändra dess ursprungliga storlek. Dessa  förändringar omvandlar den avbildade ikonen till ett konkret minne av sig själv.

Högtalarna är placerade på tre olika nivåer och var och en sänder en påtaglig blandning av instrumental- och vokalmusik. Två röster, en manlig, en kvinnlig, agerar som den eleganta byggnadens själ eller dess mänskliga faktor när de utbyter komplimanger: ”Du är underbar”, säger den ene; ”Du är fantastisk”, svarar den andre. Genom förenandet av de två tornen och den smickrande refrängen, presenteras byggnaden som en märkligt självmedveten rollfigur i sin egen melodram. För en gångs skull är byggnaden inte bara ett stumt objekt för våra projicerade fantasier, utan en högfärdig hjälte i sin egen mytbildning. Kanske är det trots allt så att överdrift och skränig självhävdelse på ett mer korrekt sätt skildrar hur ”storhet” egentligen uppnås i vår mediedränkta kultur.

Genom samstämda strukturer, brus, symmetri och crescendo, skapas ett abstrakt men samtidigt humoristiskt och romantiskt partitur, som speglar arkitekturen själv.