Göteborgs Internationella Konstbiennal 2005
More than This!
Negociating Realities

3 september 2005 - 6 november 2005

Konstnärer och verk

Christian Andersson, Fikret Atay, Michael Beutler, Monica Bonvicini, Gerard Byrne, Miriam Bäckström, Runa Islam, Lucia, Gabriel Lester, Ann Lislegaard, Marcel Odenbach, Adrian Paci.

Introduktion

Samtidskonsten sätts i fokus när Göteborgs Internationella Konstbiennal går av stapeln för tredje gången 3 september – 6 november i höst. Konstbiennalen är en stor satsning på nyskapande samtidskonst som i ett nationellt perspektiv är helt unik. De inbjudna konstnärerna tillhör några av de mest aktuella och tongivande på konstscenen idag.

Curator för årets konstbiennal är Sara Arrhenius, verksam som curator och skribent. Hon har tidigare varit direktör för IASPIS (International Artists Studio Program in Sweden) och är sedan årsskiftet chef för Bonniers konsthall.

Sara Arrhenius har valt att bryta med bilden av biennaler som en bred mönstring av en större grupp konstnärer. Istället har hon bjudit in tolv konstnärer som har fått möjlighet att utveckla nya projekt eller visa ett flertal verk. För att skapa en gemensam grund inför utställningsarbetet samlade hon redan under våren konstnärer och katalogskribenter till ett arbetsseminarium i Göteborg. Seminariet utgjorde startpunkten för det som i september tar fysisk form i utställningsrummen.

Utställningen presenterar konstnärer som med olika uttryck som film, installation, performance, ljud och måleri undersöker och ifrågasätter det dokumentära. De frågar sig vilken ideologi och retorik som spelar bakom de bilder och berättelser vi kallar verklighet och vad dessa bilder vill säga oss. Varför har en sorts bilder blivit så dominerande i vår kultur och vad finns det för alternativ? Kan konsten skapa andra språk, bilder och verkligheter?

Huvudman för Göteborgs Internationella Konstbiennal är Göteborgs Stads Kulturnämnd med Göteborgs Konsthall som arrangör i ett nära samarbete med Göteborgs konstmuseum och Hasselblad Center.