Andrea Geyer & Sharon Hayes

16 januari 2010 - 18 april 2010

Sammanfattning

Vårens stora utställning på Göteborgs Konsthall visar de New York-baserade konstnärerna Andrea Geyer och Sharon Hayes. Utställningen lyfter fram Geyers och Hayes individuella verk tillsammans med ett urval av deras samarbetsprojekt och är den första samlade presentationen av konstnärerna i Norden.

Genom video, fotografi, text och ljudinstallationer ger utställningen inblick i Geyers och Hayes performativa och forskningsbaserade verk som belyser ett engagemang i frågor kring representation, historieskrivning, queeraktivism och feministiska strategier. I syfte att synliggöra förhållandet mellan kollektiv identitet och personlig handling, undersöker konstnärerna normgivande strukturer som historieskrivning, språk, retorik och politik. Inspirerade av 1960- och 70-talets konceptuella performancekonst formar deras verk kritiska kommentarer till många av de maktstrukturer som präglar vårt samhälle.

Gayer och Hayes har tillsammans tidigare ställt ut på Documenta 12, och Tate Modern i London samt individuellt på bl.a. P.S. 1 Contemporary Art Center, NY och Whitney Museum of American Art, NY.

Utställningen presenteras i samarbete med Kunstmuseum St Gallen, Schweiz och åtföljs av en katalog som omfattar samtal med en rad centrala konstnärer verksamma inom det feministiska fältet och belyser aktuella frågeställningar inom detta område. Medverkande konstnärer är; Mary Kelly, Wu Ingrid Tsang, Yvonne Rainer, Taisha Pagett, Renate Lorenz, Pauline Boudry, Ashley Hunt och Sally Guiterrez.

Andrea Geyer

Andrea Geyer (född i Freiburg, Tyskland, 1971) lever och arbetar i New York.

Andrea Geyer arbetar med en kombination av berättande, fiktion, historieskrivning och samtida teori. Genom att undersöka politiska strukturer som definierar det sociala rummet – det verkliga såväl som det imaginära – utforskar Geyer hur identitet formas och fragmenteras. I den svartvita fotografiska serien Spiral Lands, chapter 1-3 (2007-2009), kombinerar hon fotografi med texter hämtade från historiska dokument, muntliga berättelser, nyhetsreportage och fiktiva reseskildringar. I verket granskar Geyer USA:s orättfärdiga övertagande av landområden från den amerikanska ursprungsbefolkningen och belyser fotografiets betydelsefulla roll för den amerikanska västerns koloniala upptäckarmyt. Spiral Lands är en kritisk analys av relationen mellan identitet och land, och hur koloniseringens våldsamma mekanismer än idag påverkar bilden av vår globaliserade samtid.

Sharon Hayes

Sharon Hayes (född i Baltimore, USA, 1970) lever och arbetar i New York.

Sharon Hayes utforskar förhållandet mellan historia, politik och de processer som formar det individuella och det kollektiva medvetandet. Med inspiration hämtad från politikens språkbruk och teaterns dramaturgi, sträcker sig Hayes konstnärliga undersökande från relationen mellan kärlek och politik till partipolitisk retorik och slogans hämtade från vänsteraktivistiska utbrytargrupper. Genom iscensatta protester, offentliga tal, intervjuer och demonstrationer, ingriper Hayes i det offentliga rummet i ett utforskande av centrala ideologiska och sociala händelser i Amerikansk historia. Hayes rör sig fritt mellan en rad olika konstnärliga uttryck såsom video, installation och performance, ofta med en avskalad estetik och ett poetiskt tilltal.

Programverksamhet

Under utställning anordnades en mängd programpunkter. Nedan ser du ett axplock.

Onsdag 10 februari 2010, kl 18.00–19.30
ART AFTER WORK
Elin Lundgren, konstnärlig ledare för Lilith Performance Studio i Malmö, föreläser om performancekonst och interventioner i det offentliga rummet.

Måndag 8 mars 2010
INTERNATIONELLA KVINNODAGEN
Firande av 100 årsdagen för Internationella Kvinnodagen. Mer information följer

Lördag 27 mars 2010, kl 14.00–15.30
FÖREDRAG
Journalisten och författaren Stefan Jonsson föreläser utifrån Landskap, minne och politik i Andrea Geyers konstnärliga praktik.

Mer information om konstnärerna

www.andreageyer.info
www.shaze.info