Utställningar
2020.09.19 2021.01.10

Vår
himmel
röd

Entré Fri entré
Datum 19 sep 2020 – 10 jan 2021
Plats Göteborgs konsthall
Vår himmel röd

Hjärtat är en muskel
något större än en knuten hand

– Bodil Malmsten

Höstens utställning på Göteborgs Konsthall bjuder in fem konstnärer att reflektera över spänningsfältet mellan ömhet och sårbarhet. Genom skulptur, fotografi, video och måleri ger Sara-Vide Ericson, Roxy Farhat, Gabrielle Goliath, Moa Israelsson och Joanna Piotrowska fem inblickar och gestaltningar av erfarenheter som rymmer allt från kärlek och systerskap till utsatthet och våld. Fram träder skildringar av beröring som både en livgivande och förgörande kraft. I kölvattnet av #metoo väcker utställningen reflektioner kring kollektivets styrka och om individens förmåga till motstånd och livskraft, i en verklighet vi alla delar och måste förhålla oss till.

Titeln Vår himmel röd anspelar på det tillstånd när dag övergår till natt, och en vacker röd kvällshimmel lovar gott väder under morgondagen. Om rodnaden inträffar på morgonen spås dåligt väder. På samma sätt som vi tolkar himlens brinnande röda färg, försöker vi navigera, läsa av små tecken och känna in sinnesstämningar, för att förespå hot om våld. Vår himmel röd lyfter fem perspektiv på vad det innebär att vara kvinna idag – om gemenskap, systerskap och sårbarhet.

Medverkande konstnärer: Sara-Vide Ericson, Roxy Farhat, Gabrielle Goliath, Moa Israelsson, Joanna Piotrowska.

Gabrielle Goliath, This song is for …, 2019. Foto: Hendrik Zeitler.

Moa Israelsson, Go, Gone. Foto Hendrik Zeitler.

Joanna Piotrowska. Foto: Hendrik Zeitler.

Introduktion Vår himmel röd med utställnigsintendent Liv Stoltz.

Introduktion till verket This song is for… av Gabrielle Goliath.

Bakom kulisserna

På vår facebooksida finns även ett par kortare ”Behind the scenes”-filmer med hälsningar från flera av de andra konstnärerna i utställningen.

Se filmerna här