Konstnärer

RoxY
Farhat

Verksam Stockholm
Roxy Farhat Roxy Farhat, Zhala, I’m In Love. Foto Hendrik Zeitler.

Roxy Farhat är konstnär och regissör. Hon föddes i Teheran, Iran (1984), och bor och verkar i Stockholm.

Farhats konstnärliga arbete innefattar visuell konst, performance, film, musikvideo och mer. Mellan politik och den kommersiella sfärens estetik, väcker Farhat feministiska och antikapitalistiska frågor i sin konst och ifrågasätter etablerade identiteter. Hennes verk framställs ofta med en kitschig humoristisk ton som bottnar i ett politiskt allvar och kvinnors villkor.

Farhat är utbildad vid Konstfack i Stockholm och University of California i Los Angeles. Hennes verk har visats i flera separat- och grupputställningar i Sverige och internationellt band annat på Moderna Museet, Stockholm, Bonniers Konsthall, Southbank Centre i London och vid Haugar Vestfold Kunstmuseum i Norge.

På Göteborgs Konsthall medverkade Farhat i utställningen Vår himmel röd, 2020 – 2021.

Roxy Farhat, Zhala, I’m In Love. Foto Hendrik Zeitler.

Utställningen Vår himmel röd

I utställningen Vår himmel röd presenterade Farhat videoverket I’m In Love, som hon regisserat, producerat och klippt, till artisten Zhalas låt med samma titel. I videon syns en grupp kvinnor i olika åldrar som omsorgsfullt flätar varandras hår. Håret blir till en förlängning av kvinnorna och en länk som förenar dem. I verket skildras kvinnorna som enade, de hjälps åt att vårda varandra och tycks nästan ovanliga i all sin vardaglighet. Både låttexten och bildspråket i videon skildrar på olika sätt beröring, längtan efter och behovet av att vara nära och den kollektiva styrka som kan utvinnas från den närheten.

Farhat figurerar gärna själv i sina verk och arbetar ofta med musikvideo som konstnärligt medium. Inte sällan med satir och parodi som tillvägagångssätt. Även i I’m In Love syns Farhat, som en i raden av alla kvinnor. Tonen i detta verk är dock långt ifrån satirisk, utan istället lika delar ömsint och allvarlig. Låten handlar om den stora kärleken. Den omskakande, livsnödvändiga kärleken, kärleken till systrar, mödrar och vänner.

Roxy Farhat, Zhala, I’m In Love. Foto Hendrik Zeitler.

Video

Behind the Scenes

Inför utställningen Vår himmel röd spelade Farhat in en videohälsning. I filmklippet berättar hon om sitt arbete som konstnär och videoregissör och om videoverket I’m in Love. Hon visar också ett kort klipp från videon och berättar lite om inspelningsdagarna.