Salad Hilowle

Konstnären Salad Hilowle har skapat ett nytt verk inom ramen för det pågående utställningsprojektet Untitled. Hilowle, som under våren fått stor uppmärksamhet för sin hyllade utställning Vanus Labor på Konstakademien, presenterar här det nya filmverket Postcards from the North en dokufiktion som väver samman en berättelse mellan två platser, Kap Verde och Sverige.

Filmen inleds med en korrespondens mellan filmaren och en ung man i Kap Verde. Genom Hilowles collage av bilder och filmklipp får vi ta del av den svenska vardagens upplevelser av skönhet och våld, som tillsammans utgör ett vykort från Hilowle i Sverige till mannen i Kap Verde.

Verket presenteras i samband med Kemang Wa Lehuleres utställning Bring Back Lost Love och utgör en konstnärlig dialog mellan Hilowle och Wa Lehulere. I deras olika konstnärskap framträder flera gemensamma nämnare; intresset för collage som konstnärlig metod, föreningen mellan privata och kollektiva berättelser, och i arbetet med att synliggöra svarta röster från den sydafrikanska och afrikanska diasporan genom historien.

Filmen Postcards from the North har release här på hemsidan och sociala medier den 15 april. Samma dag livestreamas ett samtal mellan Salad Hilowle och Stina Edblom, konstnärlig ledare Göteborgs Konsthall. För samtalet se liveeventet på Facebook.

Salad Hilowle, född 1986 i Mogadishu och uppvuxen i Gävle, tog våren 2020 sin masterexamen i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han har tidigare studerat vid Konstfack, Linköpings universitet och Glendale Community College i Los Angeles.