Through the Things We Make – Jennie Sundén & Åsa Norberg

2017.02.25 – 2017.04.17

Med: Ruth Buchanan, Richard Kern & Lucy McKenzie, Shana Moulton, Falke Pisano, Agnieszka Polska, Laure Prouvost

 

”Genom de föremål vi konsumerar och omger oss med får vi kunskap och information, organiserar vi vår värld, lär vi känna den och dess historia. Genom dem bygger vi vår identitet och får makt. Genom dem formar vi ekonomier och fiktiva värden.”
/Jennie Sundén & Åsa Norberg

Till vårens stora utställning har Göteborgs Konsthall bjudit in konstnärsduon Åsa Norberg och Jennie Sundén. I utställningen Through the Things We Make möter fyra installationer av Norberg och Sundén sex videoverk av internationella konstnärer, som tillsammans på olika sätt berör temat materiell kultur och sociomateriella värden – genom de saker vi gör.

En materiell kultur kan inte existera utan ett görande. Men vad är ett objekt eller ett ting? Vad skiljer ett bruksföremål från ett konstverk? Vad skiljer det praktiska och det teoretiska, eller det konstnärliga och det politiska arbetet åt? Detta är några av frågeställningarna som utställningen grundar sig i.

Norberg och Sundén låter ofta konst och hantverk smälta samman. De är engagerade i att synliggöra och lyfta fram pionjärer inom kvinnorörelsen och inom pedagogik. I Through the Things We Make arbetar Norberg och Sundén även med frågor kring hemmet, dess objekt och de material som återfinns där, ett tema som de belyst vid flera tillfällen tidigare.

I linje med deras arbetsmetod är Through the Things We Make en kombinerad separat- och grupputställning där Norberg och Sundén i sin tur har bjudit in sju konstnärer att dela utställningsrummen med dem. Dessa konstnärer har alla tidigare presenterats i konstrummet Hit, en kombinerad konstnärstudio och utställningsrum i Göteborg som Norberg och Sundén drivit sedan 2007. Genom denna ständiga dialog med konsthistorien och sina föregångare, samt att de som curatorer bereder plats för sina samtida kollegor, poängterar Norberg och Sundén att ett konstnärskap alltid är en del av en kollektiv rörelse.

Biografi

Åsa Norberg och Jennie Sundén (födda 1977) bor och verkar i Göteborg. De lärde känna varandra under studietiden vid Konsthögskolan i Umeå år 2005 och har arbetat tätt tillsammans sedan dess. De har tidigare deltagit i ett flertal grupp- och separatutställningar på bland annat Marabouparkens Konsthall, Dalslands Konstmuseum, Bildmuseet, Bonniers Konsthall, Tensta Konsthall och Skånes Konstförening. Norberg och Sundén har tilldelats Göteborg Stads kulturstipendium samt ett tvåårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Sedan 2007 driver de det curatoriella projektet Hit.

Vernissage

Kl. 14:00. Ann-Sofi Roxhage, enhetschef, hälsar välkommen och Liv Stoltz, utställningsintendent, introducerar utställningen. Därefter introduceras videodelen av utställningen av Jennie Sundén och Åsa Norberg. Under vernissagedagen har vi öppet 11-17.

Kontakt

Andréas Hagström, informationsansvarig, andreas.hagstrom@kultur.goteborg.se, 031 368 34 56
Liv Stoltz, utställningsintendent, liv.stoltz@kultur.goteborg.se, 031 368 34 58

Pressbilder

Se och ladda ner pressbilder på https://www.flickr.com/photos/141934893@N02/sets/72157679369231095/