Roxy Farhat

Roxy Farhat använder sig framförallt av video och performance i sitt konstnärskap. Hon är en prisbelönad musikvideoregissör, dokumentärfilmare och manusförfattare, som med en politisk udd tar sig an feministiska frågor. Hennes verk framställs med en kitschig humoristisk ton som bottnar i ett politiskt allvar om kvinnors villkor.

Videoverket I’m In Love, som Farhat regisserat, producerat och klippt, är en musikvideo till artisten Zhalas låt med samma titel. I videon syns en grupp kvinnor i olika åldrar som omsorgsfullt flätar varandras hår. Håret blir till en förlängning av kvinnorna och en länk som förenar dem. I verket skildras kvinnorna som enade, de hjälps åt att vårda varandra och tycks nästan ovanliga i all sin vardaglighet. Både låttexten och bildspråket i videon skildrar på olika sätt beröring, längtan efter och behovet av att vara nära och den kollektiva styrka som kan utvinnas från den närheten.

Farhat figurerar gärna själv i sina verk och arbetar ofta med musikvideo som konstnärligt medium. Inte sällan med satir och parodi som tillvägagångssätt. Även i I’m In Love syns Farhat, som en i raden av alla kvinnor. Tonen i detta verk är dock långt ifrån satirisk, utan istället lika delar ömsint och allvarlig. Låten handlar om den stora kärleken. Den omskakande, livsnödvändiga kärleken, kärleken till systrar, mödrar och vänner.

I’m In Love, 2014, musikvideo med Zhala, 3:55 min.