Josefina Björk

Börja här –>
Hörlursverk
Verket kan upplevas 13 oktober – 1 november.

Hörlursverket Börja här –> av Josefina Björk består av en röst som orienterar dig genom rörelser och upplevelser av utställningsrummen i en koreografi som också kan betraktas av andra besökare i konsthallen. Verket guidar den som lyssnar bortom det sätt besökare vanligtvis rör sig i gallerirummen och hur deras blick riktas av konstverken. Istället styrs rörelsen mot de gränsutrymmen i konsthallens lokaler som ramar in upplevelsen av platsen, utan att själva uppmärksammas. Genom att zooma in på små detaljer såsom väggarnas färglager och spånskivor utforskas kretsloppet av levande och död materia. Här blir kroppen en del av sin fysiska omgivning snarare än att vara en utomstående betraktare.

Josefina Björk (f. 1985) är konstnär och regissör vars verk ofta tar formen av situationer där publiken deltar aktivt. Hon tog sin examen på Akademin Valand och är nu verksam inom teater, dans och samtidskonst.

Börja här –> har gjorts i samarbete med David Sabel som ljuddesigner och Dimen Abdulla och Stefan Åkesson som dramaturger.

Konstnären tackar Sara Andreasson och Ina Dokmo.


Verket utgör en del av det pågående utställningsprojekt Untitled som presenterar en serie nya konstnärliga produktioner under 2020.