Arazo Arif

Vittnesmål om våld, 2020

Ljud- och textverket Vittnesmål om våld består av tre olika våldsskildringar berättade med förövarnas röster. I texterna blandas nyskriven fiktion med dokumentärt material ur Arazo Arifs fleråriga researcharbete om våld som socialt fenomen, såväl som ur P1-dokumentären ”Männen bakom våldet” av Karwan Faraj. Genom att våldet skildras ur förövarens synvinkel skärskådas brutalitetens logik: Vad orsakar våldsamt beteende? Vad får förövaren ut av det? I monologerna framställs våldet som en del av samhällets själva struktur – som en konsekvens av samhällets brister, hierarkier och underkastelse. Våldet finns överallt i våra relationer och begär, och vem som helst kan bli en förövare.

I detta verk visas våldet utan att demoniseras som någonting som står utanför samhället. Istället är det en nyfiken undersökning av förövarens konstitution, som Arif menar är nödvändig i det förebyggande arbetet mot våld.

Vittnesmål om våld läses av Arif, Alan Arif och Ribar Amedi.

Arazo Arif (f. 1991) är poet, manusförfattare och konstnär verksam i Stockholm. Hon har en masterexamen i litterär gestaltning från Akademin Valand och gav 2020 ut mörkret inuti och fukten på Albert Bonniers Förlag. Hon driver även podcasten Looney Talks.

Vi vill varna för att verket innehåller våldsskildringar och sexuellt våld.

 

Arazo Arifs Vittnesmål om våld som pdf.

Vittnesmål om våld är ett verk i Göteborgs Konsthalls utställningsprojekt Untitled.

Lyssna på P1-dokumnetären Männen bakom våldet av Karwan Faraj på Sveriges radios hemsida.