Utställningar
1972.03.25 1972.04.23

BJÖRN LÖVIN, KJELL JÖRSTEDT & PETER STARCK

Entré Fri entré
Datum 25 mar 1972 – 23 apr 1972
Plats Göteborgs konsthall
BJÖRN LÖVIN, KJELL JÖRSTEDT & PETER STARCK Affisch för Björn Lövins verk In Memoriam på Göteborgs Konsthall.

Den 25 mars 1972 var det vernissage på Göteborgs Konsthall. Inte många människor närvarade. Utställningen dominerades av ett kontor, med för sin tid futuristiska möbler och den senaste tekniska utrustningen.

På väggen bakom skrivbordet rullade en film som berättade historien om försäkringsbolaget ILAC och dess grundare Dr John Löwenskjöld.

Detta var Björn Lövins konstverk In Memoriam. Ett verk som förbryllade besökarna. Inte bara för att historien förmodligen var helt fiktiv, utan för att verket på så många plan var en främmande fågel på den göteborgska konstscenen. Hur skulle detta förstås? Vad skulle det kallas? Begreppet installation började inte användes i större utsträckning förrän flera år senare.

Även om Lövins verk tog mest plats var det en grupputställning. De övriga två konstnärerna var Kjell Jörstedt och Peter Starck, där den senare även var med i Lövins film i rollen som Dr John Löwenskjöld. Jörstedt presenterade sin målerisvit Bertil och Eva och Starck ett antal skulpturer.

Den röda tråden i utställningen var en samhällskritik riktad mot bland annat konsumtion och borgerliga samhällsstrukturer. Mottagandet av press och publik var mycket sval. Få besökare såg utställningen och i pressen övervägde ord som ”sterilt, tråkigt och tomt”.

Många år senare dök tanken upp om att rekonstruera verket In Memoriam, i och med  utställningen History Acts som presenterades på Göteborgs Konsthall vintern 2008. Sökandet efter dokumentation påbörjades.

Björn Lövin – In memoriam

”John Löwenskjöld var en av vår tids stora män. Endast hans personliga tillbakadragenhet och blygsamhet hindrade att han skulle bli känd som hans insats förtjänade. John Löwenskjöld var en av dessa vetenskapens store, som föredrog att verka i det tysta. När han under sina sista levnadsår fick leva i ljuset av posten som Ilac-rörelsens generalsekreterare, fick hans ovilja att personligen framträda ett drag av nästan mystisk skygghet. Det är självklart att detta drag inte kunde respekteras av alla. Självutnämnda uttolkare och experter ville påstå att John Löwenskjölds hållning skulle ha dikterats av missnöje med utvecklingen inom den organisation till vilken han varit idégivaren. Den internationella försäkringsrörelsen, International Life Assurance Company.”

In Memoriam var en installation uppbyggd i Stora Salen på Göteborgs Konsthall. Inuti den kvadratiska konstruktionen fanns ett för sin tid hypermodernt kontorsrum uppbyggt med samtida teknisk utrustning, som bildtelefon, datorterminal, räknemaskiner, ljudinspelningsutrustning och ett antal möbler av den finska formgivaren Yrjö Kukkapuro för möbelföretaget Avarte. Bakom det vita blanka skrivbordet fanns en filmduk där en 16mm visades genom backprojection, vilken berättade historien om försäkringsbolaget ILAc och dess grundare Dr John Löwenskjöld. På väggarna fanns åtta inramade grafliknande teckningar vilka, enligt historien var Dr Löwenskjölds stora idé kring den ”omvända lyckan”, och grunden för hela företaget.

Enligt den uppdiktade historien som Lövin skapade med sin installation, var detta en hyllningsutställning till Dr Löwenskjöld. I verket leker Lövin med reklamens och storföretagens estetik och berättartekniker, och målar upp en bild där de som knyter sina liv till försäkringsföretaget ILAC får ett tryggt och lyckligt liv genom konsumtion.

Installationen visades året därpå på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

UPPGIFTER OM FILMEN

Titel:  ILAC – To the memory of a Great Man

Speltid: Cirka 17 minuter

Produktionsuppgifter

Finansiär – Svenska Filminstitutet

Projektledare från SFI – Bo Jonsson

Producent – Musik AB Aries/Roy Andersson, Kalle Boman

Foto – Lasse Swanberg

Inspelningsformat – 16 mm

Inspelningsår – feb-mars 1972

Regi – Björn Lövin

Manus/idé – Björn Lövin

Redigering – Kalle Boman

Rollista

Dr John Löwenskjöld – Peter Starck

Journalisten – Peter Cowie

Charles J. Dupont – Björn Lövin

Reklamfilmsmamman – Anita Wall

Speaker – Olle Björklund

Intervjuad Ilac-medlem – Lars-Ove Löthwall

Filmstill: Efter mordet på Dr Löwenskjöld tog Charles J. Dupont, spelad av Björn Lövin själv, över som chef för ILAC.

Filmstill: Den nya tekniken spelade stor roll. Här en Facit kalkylator från 1130-serien.

Filmstill: Försäkringsbolaget ILAC försäkrade inte mot olycka utan för lycka.

Filmstill: Skådespelaren Anita Wall spelar lycklig fru i reklamfilm för ILAC.

Filmstill: Journalisten och filmens presentatör spelades av Peter Cowie.

Filmstill: I filmen spelades grundaren av ILAC, Dr John Löwenskjöld av konstnären Peter Starck som också var med i utställningen.

KJELL JÖRSTEDT: BERTIL & EVA – En svit målningar

Kjell Jörstedt född 1943 i Stockholm presenterade sin svit Bertil & Eva om sex stora målningar i Lilla GallerietTill sviten presenterades följande text:

Bertil och Eva gifte sig. För att dom flesta gör det. För att det är så det skall vara. Allting blir så roligt och meningsfullt då. Eller blir det inte det? Att vara tillsammans livet ut. det är det det går ut på. men det blir inte så för alla. Det är det vi måste ta fasta på!

PETER STARCK

Peter Starck, född 1942 i Stockholm presenterade följande tolv skulpturer i Långa Galleriet:

Figur

Figur

Blomma

Hink

Arbetare i container

Mer bruk

Hängdisar

Rötter

Sanningens ögonblick 1/500.000

Streck

Spak

Baljan Rondo

Materialen var övervägande plast och metall. Många av skulpturerna var små och placerade direkt på golvet, medan andra satt på väggen.

I vernissagekortet står det att Starck och Lövins även presenterade samarbetet En meter motorväg, modell i skala 1:10 men det är oklart om detta verkligen genomfördes.