Dansduon DACE – Rickard Borgström och Rebecca Chentinell

Öppna dina sinnen för moss­orna

DACE heter dansgruppen som står bakom dansverket The Gardener som visas varje lördag i utställningen Långsamhetens vällust med Zheng Bo. Vi ställde tre frågor till duon Rickard Borgström och Rebecca Chentinell om vad publiken kan vänta sig och om samarbetet med Zheng Bo.

DACE – Dance Art Critical Ecology består av Rickard Borgström och Rebecca Chentinell. Foto: Ylva Sundgren.

Varför ska man komma och se The Gardener?

– Mer än att se handlar The Gardener om att uppleva med hela sin kropp och alla sina sinnen, både som dansare och publik! The Gardener är ett sätt att närma sig andra levande varelser från växtriket, i det här fallet mossor som är en av vår planets äldsta landlevande arter. I ljuset av dagens ekologiska kris tror vi att detta är en nödvändighet, men långt ifrån alla har tillgång till orörd natur. Att verket visas i en urban miljö och att Göteborgs Konsthall har gratis entré gör det möjligt för fler att möta mossorna och få en eko-sensibel upplevelse och erfarenhet, något vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att göra!

Vilken känsla vill ni ge publiken?

– Det finns ingen förutbestämd känsla eller något rätt eller fel i relation till upplevelsen av verket. Men ju mer man kan öppna sina sinnen för mossorna, njuta av dess långsamhet och dyka in i deras fascinerande värld på mikro och makronivå, desto mer hänförd kommer man att bli!

Verket The Gardener framförs av dansare i och tillsammans med Zheng Bos verk Märta mossa, en stor bädd av mossa som visas i Stora salen på konsthallen. Foto: Hendrik Zeitler.

Ni tog fram dansverket tillsammans med konstnären Zheng Bo, hur gick ni till väga?

– Verket har utvecklats i nära samarbete med Zheng Bo och dansarna Ina Dokmo, Ossi Niskala och Ingeborg Zackariassen, och grundar sig på ekosensibla övningar som öppnar upp våra sinnen och vår möjlighet att försöka förstå och närma oss mossorna, både biologiskt och spekulativt. Undersökandet byggde mycket på andning, doft och känsel. Ju mer information vi försöker ta in genom våra sinnen desto mer odlar vi en slags kunskap och förståelse.

Mossor är generellt sett väldigt resilienta, men olika arter har olika behov och kvaliteter, något som format både dansverket och mossberöringen som man som besökare kan uppleva. Exempelvis behöver de olika mossorna olika mycket vatten och tål olika mycket tryck eller beröring, de sänder ut olika dofter och vissa har antiseptiska egenskaper.

Som en del av The Gardener ingår också mossberöring, där besökare kan stifta närmre bekantskap med olika slags mossa. Foto: Hendrik Zeitler.

Läs mer om verket The Gardener och se datum och tider:

The Gardener

Läs om utställningen