Programserie: Makten. Staden. Konsten.

Onsdag 21 november 2018, kl. 18 - 20

Samtal om institutionskritik

Hur kan ett samtal om institutionskritik bli något annat än en punkt på en checklista, eller en fjäder i hatten på institutionen som bjuder in?

När Urban konst slås samman med Göteborgs konsthall skapas ett nytt tillfälle att diskutera förutsättningarna för samtidskonsten i staden. Behovet av institutionskritik, som organisering, som praktik, är stort. Inte minst för att utmana konstens segregationsformer.

För att diskutera detta bjöd konsthallen in Macarena Dusant och Sabrin Jaja för ett samtal om institutionskritik och organisering. I dialog med moderatorn Maja Hammarén valde de att återgälda inbjudan med att bjuda in Stina Edblom, konstnärlig ledare på Göteborgs konsthall, och Britta Söderqvist, sektorschef för stadens museer, för att ge institutionen möjlighet att delta i ett samtal om exkluderingsmekanismer och maktstrukturer. Daniel Terres, projektledare Urban Konst, deltar också i samtalet.

Samtalet fungerar också som en av flera releaser och aktiviteter runt utgivningen av Paletten #312-313. Numret säljs till specialpris på plats. (läs mer om numret här, öppnas i ny flik).

Medverkande

Macarena Dusant är konstvetare och textförfattare samt redaktör för den digitala kulturplattformen Kultwatch.se
Sabrin Jaja driver Forum för dekoloniala feminister, arbetar med Ortens festival, konstskolan Akademin och Pantrarna i Göteborg.
Britta Söderqvist, sektorschef för Göteborgs Stads museer.
Stina Edblom, konstnärlig ledare på Göteborgs Konsthall.
Daniel Terres, projektledare Urban Konst.
Moderator: Maja Hammarén arbetar som konstnär och med curatoriella stöd- och samarbetsplattformen Konstarbete. Verksam i Paletten konsttidskrift.

Om programserien

Programserien Makten. Staden. Konsten. äger rum med anledning av att Göteborgs Konsthall slås samman med Urban Konst och dessutom förstärks verksamheten med en konstkonsulent med staden som sitt fält. I samband med detta presenterar vi ett program som undersöker skärningspunkten mellan samtida och urban konst idag.

Fri entré, ingen föranmälan!

Välkommen!