Konstnärer

Tekla Bergman Fröberg

Verksam Göteborg, Sverige
Tekla Bergman Fröberg En video och en serie keramikskulpturer:   Bortom detta, Djupdykning, Finger mot päls, Gå mot ljuset, Bön, Mellan här och där, Åtta sekunder kvar, Min lilla ponny, Fångst, Utopia, Stulen cirkel, Ett fryst ögonblick, Med lätta fingrar, Växande, Livstid, Gengångare #1, #2, #3.   Bränd lera, figuriner, krossat porslin, video, varierande storlekar. Courtesy: Konstnären 

I ett mentalt transtillstånd skapar Tekla Bergman Fröbergs fingrar och penslar mardrömsliknande keramikskulpturer i syfte att hela verkligheten. Genom ett intuitivt utforskande av kollektiva minnen och skräckfyllda drömmar manifesterar hon varelser från ett annat medvetandeplan där varje lerfigur har en tillhörande själ fastmålad på väggen. I sitt intresse för mystiken söker Bergman Fröberg ett andligt inflytande i sin konst, bortom det rationella och det rent estetiska.

Hennes modifierade porslinsfigurer är ett resultat av en uppslukande arbetsprocess där förstörelsen är en central del av skapandet. Tillvaron och världen betraktas som ett blödande sår och återspeglas i arbetsprocessen. Porslinsföremål, som tallrikar, koppar och figuriner, slås sönder och skärvorna blir till beståndsdelar i ett återskapande av nya objekt. Ett nytt liv som möter världen och betraktaren. Kristallkronan utav använda och varierande material som hänger över keramikskulpturerna och trägravyrerna representerar här en portal mellan olika verkligheter, drömtillstånd och begär. 

Tekla Bergman Fröberg (f. 1994) lever och verkar i Göteborg. Hon har studerat vid Göteborgs Konstskola och tog sin masterexamen i Fri Konst vid Umeå Universitet 2021.  Bergman Fröberg rör sig fritt mellan konstuttryck och material och arbetar ofta tillsammans med sin tvillingsyster Rakel Bergman Fröberg. Tillsammans har de ställt ut på konstplatser som Galleri Lokomotiv i Örnsköldsvik, Konstepidemin i Göteborg, Vänersborgs konsthall och Galleri Andersson/ Sandberg (GSA) i Stockholm.  

Utställning