Konstnärer

RAKEL BERGMAN FRÖBERG

Verksam Göteborg, Sverige
Rakel Bergman Fröberg Hundarna; Portal, Leja, Tulia, Caberos, Marla, Lesja, Kauri & Saskia, Sapfo och Trägravyrer i urval, 2022-2023 Blandade material, glas, trä, metall, läder, tyg, parkettgolv, plywood, mdf, varierande mått. Courtesy: Konstnären

I ett försök att införliva det förflutna med nutiden återskapas en helhet som bygger på sammanfogningar av minnen och material. Rakel Bergman Fröberg visar hundar med olika namn och utseenden utspridda i utställningssalarna. Hundarna är monterade av objekt från uppväxthemmet där madrasser, lampor, skor och strumpbyxor är laddade med specifika historier. Det förflutna tillåts leva vidare och laddar konstobjekten genom en läkande, konstnärlig process.  

Rakel Bergman Fröberg visar även en serie trägravyrer. De är i parkettmaterial och handlar om olika gränsland och möten mellan olika världar: livet och efter-livet, där vardagen möter kaos. Bilderna är inristade minnen av saknad och tecknar tillvarons olika gränsytor mot det oförutsägbara i vår samtid. 

Rakel Bergman Fröberg (f. 1994) lever och verkar i Göteborg. Hon har studerat vid Göteborgs Konstskola och tog sin masterexamen i Fri Konst vid Umeå Universitet 2021. Rakel Bergman Fröberg rör sig fritt mellan konstuttryck och material och arbetar ofta tillsammans med sin tvillingsyster Tekla Bergman Fröberg. Tillsammans har de ställt ut på konstplatser som Galleri Lokomotiv i Örnsköldsvik, Konstepidemin i Göteborg, Vänersborgs konsthall och Galleri Andersson/ Sandberg (GSA) i Stockholm.  

Utställning