Konstnärer

P. Staff

Verksam Los Angeles och London
P. Staff Foto: Hendrik Zeitler

P. Staff (f. 1987) baserad i Los Angeles och London. Han hämtar inspiration från en rad olika källor, bland annat nekropolitik, affektteori och transpoesi, samt egna studier i modern dans, astrologi och vård i livets slutskede.

I Staffs interdisciplinära praktik används de här olika trådarna för att framhäva de processer med vars hjälp kroppar – inte minst transpersoners, queeras och funkisars – tolkas, regleras och disciplineras i ett strikt kontrollerat samhälle.

Staff har nyligen ställt ut på Kunsthalle Basel, Commonwealth and Council, LUMA, Institute of Contemporary Art, Shanghai, Serpentine Galleries, 59:e Venedigbiennalen, 13:e Shanghaibiennalen, MoCA, MoMA och Julia Stoschek Foundation, Düsseldorf.

On venus

On Venus är en fortsättning på Staffs undersökning av utbytet mellan kroppar, ekosystem och institutioner ur ett queer- och transperspektiv. På ett spegelgolv dränkt i radioaktivt gult ljus visas rörliga bilder. Det vi ser är förvrängda dokumentärfilmer från den industriella hanteringen av och handeln med bland annat urin, spermier, kött, skinn och päls.  

Videons andra halva innehåller en dikt om livet på planeten Venus, jordens syskonplanet, som beskrivs som ett tillstånd av icke-liv eller nära-död, en flyktig queertillvaro i ständig förändring. Ytterst sett handlar Staffs verk om de våldsamma tillstånd som är förutsättningen för skapandet av ett mänskligt subjekt och vad som står på spel när vi bygger en framtid där vi alla kan leva.

Utställning