Konstnärer

Margarita Iribarren

Verksam Göteborg, Sverige
Margarita Iribarren Margarita Iribarren  Botanico, Gauchito Gil, La Pachamama, #1 #2 #3, 2017–2022   Olja på duk varierande storlekar Courtesy: Konstnären

I dialog med färger, former och texturer växer målningarna sakta fram, intuitivt och genom materiella överlagringar. Tematiskt grundar sig bilderna på ett självbiografiskt innehåll som berör konstnärens uppväxt i Patagonien (Argentina). Hennes barndoms platser och deras kopplingar till tradition, myter, folktro och identitet utgör bildspråkets grundmaterial. Här möter figurativa element abstrakta fält och stråk. I denna serie möter vi ett helgon, en kvinnlig gudomlighet och en kronhjort som sagolikt träder in i vår värld.

Botanico ”Den stora kronhjorten vakar över sin skog”. Djuret som kommer från Europa är mycket kraftfullt, och har inga rovfiender som kan besegra det. Eftersom det är skogens konung ser de till att det råder harmoni mellan djur och växter. I Europa riskerar denna hjort att utrotas av människan men i Sydamerika, dit den har överförts av människor har den framgångsrikt förökat sig, särskilt i de patagoniska Anderna i Chile och Argentina.

Gauchito Gil betraktas som ett helgon i argentinsk folktro. Han är en legendarisk och populär karaktär djupt rotad i den argentinska identiteten. Gauchon för tur med sig, han hjälper och botar sjuka människor.

I traditionen och kulturen hos de ursprungliga folken i de andinska regionerna i Abya Yala (Latinamerika) betyder La Pachamama Moder Jord på Quechua och Aymaraspråket. Hon är en godartad kvinnlig gudomlighet inom jordbruket som skyddar och ger näring åt människor. Hennes tillbedjande förfäder kommer främst från Peru, Bolivia och norra Argentina. Offergåvor ges för att gynna grödor och skydda naturen.

Margarita Iribarren (f. 1978) är verksam i Göteborg och uppvuxen i Patagonien, Argentina. Hon tog sin examen på konsthögskolan Martin Malharro i Mar del Plata, Argentina år 2000.  Sedan 2008 bor hon i Sverige och här har också utbildat sig till Internationell kulturprojektledare på Kulturverkstan i Göteborg. Hon är engagerad i Galleri Majnabbes styrelse i Göteborg och arbetar bland annat med konstutställningar och workshops.

Utställning