Konstnärer

Kasra Seyed Alikhani

Verksam Göteborg, Sverige
Kasra Seyed Alikhani Ömsa skinn, 2023  Blandade material, varierande storlek Courtesy: Konstnären

Ömsa skinn är ett fiktivt videoverk som visar en kommersiell spaanläggning som anlagts på en gammal hälsokälla som relaterar till platsens historia som medicinsk badanstalt. De en gång så smärtsamma vattenterapierna som gjordes på slutet av 1800-talet, är nu ersatta av behagliga, kroppstempererade bad och artificiella iscensättningar av naturen.

I videoverket får vi följa Maryams spavistelse genom telefonsamtal med hennes mamma på svenskblandad persiska. Maryam har sökt sig hit för att dricka det helande vattnet som enligt gammal folktro ska vara extra effektivt i fullmåne. Alikhani ställer frågor om vilka andliga tomrum som wellness-industrin fyller och använder spaet och brunnsorten som ett fönster genom vilket vi får syn på vår tids tankar om smärta och kvardröjande idéer om hygien.

Kasra Seyed Alikhani (f. 1987) föddes i Iran och är uppvuxen i Sverige. Han har en masterexamen i fri konst från HDK-Valand i Göteborg och har medverkat i utställningar på Galleri Cora Hillebrand, GIBCA extended och 3:e våningen i Göteborg, Lilith Performance Studio i Malmö, Borås Konstmuseum samt Eldhunden och Kulturhuset i Stockholm. Alikhani har visat film på Göteborgs Film Festival, Uppsalas Internationella kortfilmsfestival samt New York Indie Short Awards och 2019 vann han priset för bästa film i konstfilmskategorin på Frame Film Festival.   

Foto: Hendrik Zeitler

Utställning