Konstnärer

José Luis Martinat

Verksam Göteborg, Sverige
José Luis Martinat José Luis Martinat

The Commissioned Drawings är ett pågående projekt där Martinat jobbar med porträttmålare i olika länder i Latinamerika. Först ber han gatukonstnärerna göra ett klassiskt porträtt av honom för att sedan teckna av honom som om han vore död. Projektet består hittills av 120 teckningar.

Merparten teckningarna skildrar mycket våldsamma scener; som mord och även tortyr. Det är lätt att se påverkan av massmedia i bilderna. Här finns även influenser av mediala bilder som publicerats av den peruanska pressen under de två decennier av terror och väpnad konflikt på 1980 och 1990-talet då extremt våld var en del av vardagen. Vissa bilder har också en religiös aura. Närvaron av den katolska kyrkan är stark i Sydamerika, med sin vision om döden som både straff och frälsning.

I likhet med tidigare projekt är syftet att belysa sociala och kulturella mekanismer som ligger bakom etablerandet av en specifik bild eller koncept. Martinat arbetar på platser där bilden av döden är genomgripande i kulturen och vardagen. 

José Luis Martinat (Lima, 1974) Bor och arbetar i Göteborg, Sverige. Han studerade vid Konsthögskolan i Malmö och Högskolan för foto och film vid Göteborgs universitet. Hans senaste individuella utställningar är bland annat: ”Splendor and Fall” på Ginsberg Gallery i Lima; ”The Commissioned Drawings” Boxgalleri i Göteborg; ”Besegrade” Sacred Merchandise i Santiago de Chile. ”Vi lovar att aldrig vakna”, Nosco Gallery, Frankrike; ”Migrant Chronicles”. MAC. Kalk; Hans verk ingår i Malmö konstmuseums samlingar i Sverige; Museum of Art of Lima MALI, Göteborgs stads konstsamling bland viktiga privata samlingar. 

Utställning