Konstnärer

Guadalupe Maravilla

Verksam New York
Guadalupe Maravilla Foto: Hendrik Zeitler

Guadalupe Maravilla (f. 1976 i El Salvador) bor och arbetar i Brooklyn, New York. Maravilla arbetar med skulptur, målning, performativa handlingar och installation.

Maravilla grundar sin praktik i aktivism och healing. Han inspireras av en mängd visuella kulturer, och arbetet är oftast självbiografiskt och refererar till när han ensam och papperslös immigrerade till USA på grund av det salvadoranska inbördeskriget. I sin konst reflekterar Maravilla över hur systematiska övergrepp på invandrare fysiskt kan manifestera sig i kroppen, och sin personliga kamp mot cancer.

Maravilla har nyligen ställt ut på: Henie Onstad Kunstsenter; MoMA; Solomon R. Guggenheim-museet; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Miami Institute for Contemporary Art; och den 14:e Gwangju-biennalen.

Guadalupe Maravilla deltar i Gibca 2023, forms of the surrounding futures med verket Disease Thrower #7.

Disease Thrower #7

Sedan upptäckten av ljudterapi under sin strålbehandling av cancer, har Guadalupe Maravilla utvecklat en serie vertikala, storskaliga, fristående skulpturer med titeln Disease Throwers. Dessa högresta skulpturer fungerar som huvudbonader, instrument och helgedomar, och tjänar som symboler för förnyelse i hur de genererar vibrationsljud som medicin. Skulpturerna är sammansatta av material som samlats in under en process där Maravilla spårar sin ursprungliga migrationsväg genom Centralamerika och Mexiko. Föremålen är valda utifrån konstnärens animistiska övertygelser.

Utställning